Protest mot avvisningar i Märsta

1:12 min

Gruppen "Vi står inte ut" demonstrerar sedan i söndags utanför Migrationsverkets förvar i Märsta.

Enligt gruppen kommer ett 50-tal personer som fått avslag på sina asylansökningar under måndagen att avvisas till Afghanistan, säger gruppens talesperson Vian Delsoz.

– Det planeras en massavvisning i dag av ungefär 50 afghaner, och det nya ställningstagandet av rättssäkerheten har ju gått ut från Migrationsverket och sagt att säkerhetsläget är mycket allvarligare än vad de har erkänt innan, säger Vian Delsoz och fortsätter:

– Och enligt detta så har alla rätt till en ny prövning, och då ska man inte kunna utvisa dem.

Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer har lämnat en skriftlig kommentar till P4 Stockholm där han bland annat skriver att de som riskerar att avvisas bedöms individuellt.

Han skriver också att alla har möjlighet att ansöka om så kallat verkställighetshinder, det vill säga att avvisningen ska stoppas.

Det kommenterar Vian Delsoz så här:

– Eftersom de sitter i förvar och inte har tillgång till juridiska ombud och annat så är det väldigt svårt för dem att kunna skicka in verkställighetshinder för att de ska kunna få en ny prövning. Och då är vi här för att göra det i sista sekund så att de inte ska utvisas.

Vad hoppas ni till slut få igenom med er aktion?

– Det är ju att stoppa utvisningen såklart. Det är syftet och det är det vi ska göra, säger Vian Delsoz i aktionsgruppen.