Stulna båtmotorer funna i Polen

3:14 min

Polsk gränspolis har hittat stulna båtmotorer till ett värde av 10 miljoner. Motorerna har stulits i Sverige och Norge.

Färjan från Ystad till Swinoujscie i nordvästra Polen har just lagt till. Tidigt onsdagen den 9 november i år undersöker polsk gränspolis en suspekt bil. I fordonet finner de en båtmotor som hör hemma i Karlskrona. 

Senare hittar polisen ytterligare 25 båtmotorer lastade på en lastbil, samtliga från olika delar av Sverige och Norge. 

Internationellt nätverk av kriminella
Inom kort kontaktar den polska polisen sin svenska motsvarigheten och Europol kopplas också in på fallet.

Detta rör sig om ett kriminellt nätverk, verksamma i hela Europa berättar Tomas Pärlklo, polisinspektör vid underrättelseenheten i Blekinge.

– Vi vet genom olika analyser att personer från olika internationella brottsnätverk agerar i Sverige, Tyskland, i Frankrike och i Holland. Det har vi kunnat konstatera. De är ambulerande och det ser vi också här, detta sker ganska snabbt, man har ett gemensamt åtagande där man samlar upp båtmotorer. Sedan lämnar de landet så det här är organiserat på absolut högsta nivå. 

Polisen vet sedan innan att litauiska nätverk existerar och handlar med denna typ av brottslighet. I detta fallet är man inte säker på nätverkets ursprung men polisen vet att de är aktiva i stora delar av Europa. 

Miljoner hittade men mycket saknas 
Polisen uppger värdet på tillslaget till mellan 8 och 10 miljoner kronor. Motorerna kommer från olika delar av Skandinavien, bland annat Göteborg, Vadstena, Uddevalla och Karlskrona.  

För ungefär en månad sedan stals fem båtmotorer från 1852 i Karlskrona. Den första som hittades i en bil i Polen var en av dessa, resterande fyra återfanns i lastbilen. 

Arne Borg är en av ägarna till båtbutiken 1852 och han är nu glad att kundernas motorer har hittats.

– Det känns jättebra, naturligtvis. Både att motorerna kommer till rätta men framförallt att man kanske lyckas komma åt de här nätverken, säger han. 

Men problemet med båtmotorer ökar markant. Det rapporterar Larmtjänst och Brottsförebyggande rådet (Brå). Främst i södra Sverige sker stölderna allt oftare. 

– Trenden håller i sig, det blir allt vanligare. Det verkar också som att en stor del försvinner ut ur landet, ungefär 70 procent, säger Carina Birking, utredare på Larmtjänst. 

Carina Birking berättar att varje åt stjäls 2 600 båtmotorer, värda mellan 150 och 170 miljoner kronor, enligt försäkringsbolagen. 

Ny befogenheter kan bli aktuella för tullen
Ärendet med de stulna båtmotorerna ligger nu hos polsk polis. De har förhört en misstänkt som dock ska ha släppts. Svensk polis och Europol stöttar deras arbete med kontinuerlig kontakt. 

Samverkan mellan polis och båtföreningar har visat ha effekt mot stölderna men Tomas Pärlklo anser att det är hos tullen resurserna bör finnas.

– Det ligger en utredning på regeringsnivå som vill ge bland annat tullen utökade befogenheter. För att kunna kontrollera utgående fordon i större omfattning. Det tror jag kan vara en framgångsfaktor när den lagstiftningen börjar gälla, säger han.