Oro i Tyskland för ryska dataintrång i höstens val

2:09 min

I Tyskland ökar oron bland politiker för ryska dataintrång och manipulationer i förbundsdagsvalet nästa höst.

Bakgrunden är uppgifterna om rysk inblandning under den amerikanska presidentvalskampanjen.

Sedan en tid tillbaka har det tyska författningsskyddet registrerat en kraftig ökning av ryska propaganda- och desinformationskampanjer.

Författningsskyddet, en av Tysklands tre säkerhetstjänster, varnar för målinriktade förtalskampanjer mot förbundsdagsledamöter.

Man misstänker att den ryska säkerhetstjänsten har fått tillgång till stora mängder information i samband med ett par uppmärksammade dataintrång, dels i förbundsdagens servrar våren 2015 och i kristdemokraternas partihögkvarter i våras.

Exakt vad hackarna kom över är oklart men inom tyska säkerhetskretsar räknar man med att uppgifter som kan skada enskilda politiker kommer att läckas ut allt eftersom valkampanjen intensifieras.

Särskilt utsatta lär de politiker vara som förespråkar fortsatta sanktioner mot Ryssland. Till dem hör förbundskansler Angela Merkel.

Tvärs över det politiska spektra är irritationen stor över möjliga ryska försök att infiltrera förbundsdagsvalet i september nästa år.

– Vem som blir förbundskansler avgörs i Tyskland och inte i Moskva eller av Putin, sa partiledaren för De gröna, Cem Özdemir.

Också spridningen av falska nyheter ses som ett växande hot mot demokratin. Ett exempel är fallet Lisa, påhittade uppgifter i ryska medier om att en rysk flicka i Berlin, skulle ha hållits fången och blivit våldtagen av "sydlänningar".

Det utlöste ilskna demonstrationer bland ryssar runt om i Tyskland och gick ända upp till utrikesministernivå där Sergej Lawrow beskyllde tyska myndigheter för mörkläggning.

Mot bakgrund av den ökade polariseringen och utbredningen av populistiska krafter som underblåser oro och misstro bland många väljare, talar Angela Merkel redan nu om förbundsdagsvalet om nio månader som det svåraste på flera decennier.

Chefen för underrättelsetjänsten BND bekräftar hennes farhågor och varnar för ryska cyberangrepp vars enda syfte är att sprida osäkerhet och motsättningar i Europa och särskilt Tyskland.