För feg för att lifta? Testa lifta i brudklänning!

7:26 min

Mathias Risberg är expert på att lifta. Vem som helst kan få lift, enligt honom, och delar med sig av sina hemligheter.

Mathias Risberg, 26, kommer till P4 Västmanlands morgonstudio på avtalad tid, trots att han har liftat. Få andra skulle chansa på det sättet, men Mathias Risberg är säker på att komma i tid. Han har till och med hunnit fixa en påse bröd i gåbortspresent.

– De hade inga lussebullar, säger han ursäktande, som om han vore skyldig att ge något tillbaka.

Det är Luciadagens morgon och Mathias Risberg känns - om metaforen ursäktas - lite som en modern ljusbärare. Och förmågan att förmedla något slags positiv energi är en av hemligheterna med att få lift.

– På nåt sätt öppnar man sig för varandra. Det är ett tillitsmöte. De tror att jag är god, jag tror att de är goda, och i det så öppnar man varandra. Det blir en deep connection, förklarar han.

Den djupa kontakten har lett till vänskap. Eller bara ett extra handtag hos den som bjöd på lift.

– Jag hjälper till på personens gård; hos någon annan så kanske jag sätter upp en fågelholk. Jag blir som drängen på gården, hustomten som kommer förbi ibland och säger hej. 

Att lifta enligt Mathias är inte konsten att få något gratis. I stället handlar det om ett ömsesidigt förtroende, en tyst överenskommelse. Ingen av dem han liftat med - och ibland blivit vän med - har vetat innan de plockade upp honom att han skulle ge någonting tillbaka.

– De vet de inte, och därför blir de glatt överraskade. De gör det som en medmänsklig, god handling oftast, eller för att de ska åt samma håll, och så får de mer. Just det att man går en extra mil för någon annan och gör något extra, det gör att man inte bara möter ett behov, utan en människa.