Storbråk i EU om Turkiet

1:38 min

I dag möts EU:s EU-ministrar i Bryssel för att diskutera de fortsatta medlemskapsförhandlingarna med Turkiet.

Östterike hotar att blockera ett beslut om EU inte avbryter förhandlingarna.

– Vår uppfattning är klar. Om EU inte avbryter förhandlingarna med Turkiet så kommer vi att blockera ett beslut, sa Österrikes EU-minister Sebastian Kurz.

Det österrikiska parlamentet har ställt sig bakom den resolution som Europaparlamentet antog tidigare i höst där man krävde att EU fryser medlemskapsförhandlingarna med Turkiet på grund av de senaste månadernas massarresteringar av oppositionella. Och sen dess har Österrike drivit på hårt i EU för en tuffare linje mot Turkiet.

Även andra EU-länder kräver att EU fryser förhandlingarna. Belgiens utrikesminister Didier Reynders sade på väg in till mötet att EU inte bör öppna några nya så kallade kapitel i medlemsskapssförhandlingarna.

– Vi är bekymrade över utvecklingen i Turkiet och vi kan inte fortsätta som om ingenting har hänt, sa Didier Reynders.

Även Luxemburg och Bulgarien vill se hårdare tag mot Turkiet.

Men EU-komissisonen håller fast vid sin linje att EU måste fortsätta att hålla alla kanaler öppna och det är också den svenska regeringens uppfattning.

Men förhandlingarna med Turkiet går i snigelfart. Under det senaste året har två nya s k kapitel öppnats som belöning för Turkiets samarbete med EU i flyktingfrågan. Men i praktiken har medlemsskapsförhandlingarna redan avstannat, enligt EU:s utvidgningskomissionär Johannes Hahn och han tror inte på nån öppning inom de närmaste månaderna. Och därför är kravet på att avbryta förhandlingarna mest symbolsikt, menar han.

Om EU:s ministrar inte når nån uppgörelse idag kan frågan komma upp på EU:s toppmöte i Bryssel på torsdag.