Han utmanar Putin i Rysslands presidentval

1:32 min

Oppositionspoltikern Aleksej Navalnyj säger att han tänker ställa upp i presidentvalet 2018.

– Ryssland bör bli ett rikt, fritt och starkt land, så inleder den 40-årige oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj sin deklaration på den sida som skapats för hans kandidatur till presidentvalet i Ryssland 2018.

– Vi har allt som behövs: ett talangfullt folk och naturresurser, säger Navalnyj.

För någon vecka sedan undanröjdes det som kunde ha stoppat Navalnyjs presidentambitioner när Högsta domstolen här hävde hotet om fem års fängelse i den komplicerade rättsaken om försäljning av skogsvara i Kirov.

Samma rättsak har satt Navalnyjs bror Oleg i fängelse. Domstolens besked kom efter att Navalnyj vunnit i Europeiska människorrättsdomstolen i Strasbourg att hans rättsfall saknade bäring.

Navalnyj har gjort sig känd för sin antikorruptionsaktivism och många avslöjanden om hur eliten gjort sig enorma förmögenheter och närmast gratis tagit över stora ryska egendomar.

Hans kandidatur stöds av Michail Chodorkovskij, miljardären som tog strid med Vladimir Putin och sattes tio år i fångläger. Från sin exil stöder Chodorkovskij opposition i Ryssland och kommer finansiera 100 kandidater till lokalvalen som hålls samtidigt som presidentvalet 2018.

Vladimir Putin anses ohotad i nästa val med tanke på det stora stöd han har, men har faktiskt ännu inte sagt officiellt att han tänker kandidera.