Indonesien skakas av demokratisk och religiös kris

2:13 min

Jakartas kristne borgmästare Purnama, eller Ahok som han dagligen kallas, anklagas efter ett valtal för att ha smädat islam. Ahok var tidigare favorittippad i det kommande borgmästarvalet men i dag inleddes rättegången där han står anklagad för blasfemi.

"Att smäda islam vore samma sak som att vanvörda mina muslimska fosterföräldrar, vilket jag aldrig skulle göra", sa Ahok som flera gånger under sitt vittnesmål tvingades avbryta för att torka tårarna.

Ahok har varit Jakartas borgmästare sedan hans kompanjon Joko Widodo blev president i Indonesien 2014. Ahok har varit mycket populär då han bland annat sett till att bygget av kommunala transportmedel kommit igång och att Jakartas igenkloggade avloppssystem rensats vilket gjort att de vanliga översvämningarna i staden uteblivit.

Mot honom i borgmästarvalet står sonen till förre presidenten Yudhoyono och en före detta skolminister. Båda är muslimer, till skillnad mot Ahok som är kristen och har kinesiskt ursprung.

På valmötet sa han att motkandidaterna vilselett väljarna genom att säga att koranen förespråkar att muslimer inte ska välja en kristen ledare. Talet ledde till stora protester frammanade av bland annat den mycket konservativa muslimska rörelsen Islamic Defenders Front som krävt att Ahok ska gripas och fängslas.

Efter flera stor demonstrationer som slutade med våld åtalades Ahok för blasfemi. Flera analytiker sa att det skedde för att situationen inte skulle urarta helt och för att president Widodo inte skulle dras in mer än vad han redan gjort. Det ansågs att ett domstolsbeslut skulle kunna lugna situationen.

Andra menar att detta är ett bevis för att islamister allt mer flyttar fram sina fötter i världens befolkningsmässigt största muslimska land. Indonesien har setts som en modell för ett moderat muslimskt land där man kunde ha en etnisk kristen kines som borgmästare i sin huvudstad.

Men andra menar att detta är inledningen på det presidentval som ska hållas 2019 och ett sätt av oppositionspolitiker att minska Joko Widodos popularitet.

Många ser den här rättegången som en prövning på Indonesiens demokrati och religionsfrihet.