Margot Wallström: "Han saknar erfarenhet"

4:34 min

– Ibland vet man inte vad man ska tro när man hör nyheter från USA. Så kommenterar utrikesminister Margot Wallström Trumps val av utrikesminister.

Det var i P4 Extra som Margot Wallström kommenterade den tillträdande USA-presidenten Donald Trumps val av Rex Tillerson som utrikesminister. Rex Tillerson är vd för oljejätten Exxon.

P4 Extras programledare Lotte Bromé nämnde att Exxon har ett stort kontrakt för oljeborrning i Ryssland. Kontraktet är vilande på grund av västs sanktioner mot ryska arktis.

Det var då som Margot Wallström skrattade till och sa att hon nte visste vad hon skulle tro.

– Man ska låta personer visa vad de går för. Vi måste ha goda relationer med USA, sa Margot Wallström.

– Men det blir en uppförsbacke när man ska jobba med personer som har den här bakgrunden. Det gäller när man ska jobba med utrikespolitik som också handlar om att hantera krig, konflikter och kriser i världen och att spela den roll som USA alltid har spelat.

Lotte Bromé nämnde också att Rex Tillerson har fått en medalj av Rysslands president Vladimir Putin.

– Det här med stora ekonomiska intressen, det är ju sådant som vi normalt är väldigt upprörda över och moraliserar över när det gäller länder ibland annat Afrika, sa Margot Wallström.

Hon sa inledningsvis att hon beundrar USA:s nuvarande utrikesminister John Kerry.

– Han jobbar outtröttligt för freden. Det blir stor skillnad, sa Margot Wallström.

– Rex Tillerson är ju en person som saknar erfarenhet av utrikespolitik och av politik över huvud taget, sa Margot Wallström.