Före detta Soldiers of Odin-ledaren i rätten

1:28 min

Den man som var ledare för det tidigare Soldiers of Odin Skaraborg kommer på onsdagen få förklara för tingsrätten varför han la ut låtar med rasistiska budskap på sajten Youtube.

Rättegången som hålls på eftermiddagen gäller brottet hets mot folkgrupp.

I våras la Skövdebon upp låtar på Youtube där han sitter i bar överkropp och spelar gitarr och sjunger om att spränga alla muslimer och gasa judar. Han hyllar Hitlers judeutrotning och sjunger att han är nazist.

Efter vårt avslöjande om  Soldiers of Odin Skaraborg i somras så polisanmäldes mannen av den ideella föreningen Juridikfronten, och åklagare beslutade om att starta en förundersökning.  

Vår granskning ledde även till att Soldiers of Odin Sverige reagerade och uteslöt Skaraborgs-avdelningen ur sitt medborgargarde.

I den personutredning som nu gjorts berättar Skövdebon att han levt som yrkeskriminell i 25 år tillsammans med organiserade mc-gäng.
2007 avtjänade han sitt senaste fängelsestraff och idag driver han eget företag och uppger att han lämnat sitt kriminella liv bakom sig.

När det gäller brottet hets mot folkgrupp så står han för åsikterna i texterna men han hade inget uppsåt att hetsa mot någon, säger han. 

Det är ovanligt att brottet leder till åtal eller fällande dom i Skaraborg visar vår genomgång. Under 2015 anmäldes 19 fall av hets mot folkgrupp i Skaraborg enligt siffror från BRÅ, Brottsförebyggande rådet. Från 2015 och fram till idag finns bara en dom i Skaraborgs tingsrätt där en man fick böter efter att ha burit ett hakkors under en cruising i Falköping.

Hos åklagarkammaren i Skövde finns två pågående utredningar, tre har lagts ner under samma period och ett har lett till åtal. Det är det fallet som ska prövas i rättssalen i eftermiddag.