Kraftigt minskad försäljning – boprisrallyt mattas av

1:52 min

Priserna på bostadsmarknaden ligger har i stort sett legat still den senaste månaden, visar nya siffror från Mäklarstatistik

Finansmarknadsminister Per Bolund tror att amorteringskravet som infördes i juni i år har gjort avtryck på bostadsmarknaden.

– Större än många bedömmare trodde på förhand. Jag tror också det har gjort att många hushåll funderat över vilken kapacitet man har att klara förändringar i den ekonomiska utvecklingen. Till exempel om räntan skulle börja gå upp eller om det skulle bli en nedgång på bostadsmarknaden.

Prisökningarna mellan oktober och november var små - eller obefintliga. Undantaget är Malmö där steg priserna med två procent den senaste månaden.

Sett över det senaste 12 månaderna har prisutvecklingen mattats av betydligt jämfört med hur det såg ut i början av året. Nu ligger de årliga prisökningarna på bostadsrätterna på sex procent i landet i snitt och sju procent för villorna. Också här utmärker sig Malmö där priser i centrala delar gick upp med 16 procent.

Värt att notera är att antalet bostäder till försäljning minskat kraftigt på senare tid och är nu betydligt färre jämfört med för ett år sedan både när det gäller villor och bostadsrätter - något som indikerar att många just nu avvaktar med att byta bostad.

Men även om bostadspriserna inte stiger lika snabbt som tidigare ligger priserna på rekordnivåer och hushållens skulder oroar många. Och en av flera nya åtgärder som diskuteras är ränteavdragen, som bland annat Miljöpartiet och Per Bolund är positivt inställd till. 

– Vi vill gärna se en nedtrappning av ränteavdragen. Där hoppas jag på att det framöver kommer att finnas en beredskap från en bredare krets i politiken att också fatta beslut i den här riktningen. Det skulle vara ett bidrag till att dämpa skuldökningen, säger finansmarknadsminister Per Bolund.