Tuff granskning väntar Rex Tillerson

1:54 min

I dag bekräftade Donald Trump att han vill ha oljebolaget ExxonMobils vd som sin utrikesminister. Rex Tillerson har ingen politisk bakgrund, men lång erfarenhet av att förhandla med politiker över hela världen och leder alltså ett av världens största företag.

Nomineringen av Rex Tillerson har redan välkomnats från Ryssland, där president Vladimir Putins utrikespolitiske rådgivare sagt att Tillerson är mycket professionell inom sitt område och att han har goda affärsmässiga förbindelser i Ryssland, inte bara med presidenten.

ExxonMobil har omfattande affärer med Ryssland, vilket oroar en del av de senatorer i kongressen som måste godkänna Rex Tillerson för att han ska kunna bli utrikesminister.

Exxon skulle vinna på att sanktionerna mot Ryssland lyftes. Ett par av de republikanska senatorerna känner sig tveksamma inför Tillersons eventuella intressekonflikter. De vill veta att han inte tänker mjuka upp USA:s Rysslandspolitik.

Tillerson uppges ha aktier i Exxon värda ett par hundra miljoner dollar och experter säger att han måste sälja dem för att kunna komma ifråga som utrikesminister.

Senator Marco Rubio, republikan från Florida och ledamot i senatens utrikesutskott som ska fatta ett första beslut om nomineringen, känner sig tveksam. Republikanerna har en rösts majoritet i utskottet.

Rex Tillerson är en respekterad affärsman, skriver Rubio i ett uttalande idag, men fortsätter att han är "allvarligt bekymrad" över nomineringen. En framtida utrikesminister måste vara fri från potentiella intressekonflikter, skriver Rubio.

John McCain, republikan och ordförande senatens försvarsutskott har formulerat sig på liknande sätt.

Donald Trump, som meddelade sitt beslut på twitter i morse, hyllar Rex Tillerson för hans stora erfarenhet av att förhandla och göra upp med "alla sorts utländska regeringar".

Den förra utrikesministern Condolezza Rice har också twittrat sitt stöd för Tillerson. Han har anmärkningsvärd och bred internationell erfarenhet och förstår den globala ekonomin, skriver hon.

Republikanerna har två rösters majoritet i senaten där nomineringen måste godkännas. Granskningen av Rex Tillerson väntas bli tuff.