Jönköping

Misstänkt Ku Klux Klan-möte var polisskämt

1:05 min

I dag meddelande polisen i Jönköping att en privatperson trott sig se ett Ku Klux Klan-möte som visade sig vara ett Luciatåg. Men allt var bara ett polisskämt.

Nyheten om luciatåget som misstagits för Ku Klux Klan spreds av många medier, fram till dess att polisen genom ett pressmeddelande informerade om att det var ett internt skämt som råkat komma ut.

– Det här är inte acceptabelt. Du måste kunna lita på att den informationen polisen ger ut stämmer. Men ibland smyger det sig in fel, i det här fallet var det ett skämt som inte blev bra, säger Fredrik Lindfors, chef i lokalpolisområde Södra Vätterbygden.

Uppgiften om den misstänkta sammankomsten fanns som en journalanteckning hos polisen, att det rörde sig om ett skämt gick dock inte fram till den polis som höll i informationen till media och därför vidarebefordrades den som en sanning.

Polisen ser nu över sina rutiner för att sådana här misstag inte sker igen.

Denna artikel har blivit ändrad sedan polisen inkommit med ny information. Den ursprungliga texten hittar du nedan.


 

OBS Detta är den ursprungliga texten, den ändrades 2016-12-14 kl 17:07 och är ersatt med texten ovan.

Ku Klux Klan är en högerextremistisk och rasistisk organisation i USA som brukar klä sig i vita dräkter.

Personen skrev i sin anmälan att den sett mötet med Ku Klux Klanarna i en matsal i Jönköping vid 7-tiden i går morse. Men polisen avfärdade det hela och tror att personen helt enkelt bevittnat ett Luciatåg. 

– Personen ska ha gjort en iakttagelse och sett Ku Klux Klan helt enkelt, men det rör sig troligtvis om ett luciafirande, säger Magnus Grahn som är yttre befäl vid polisen.