Tyskland skickar tillbaka afghaner

1:48 min

Tyskland börjar i dag skicka tillbaka afghaner som fått avslag på sina asylansökningar. Ett plan ska ha chartrats för att flyga 50 personer till Kabul.

Dagens planerade flyg från Frankfurt till Kabul är början på en systematisk återföring av de 12 000 afghaner som fått avslag på sina asylansökningar i Tyskland. Nästa plan är redan bokat för början av januari, uppger nyhetsmagasinet Der Spiegel och hänvisar till källor inom inrikesministeriet.

Afghaner utgör i år den näst största flyktinggruppen efter syrier. På grund av det svåra säkerhetsläget i Afghanistan har asylsökande därifrån hittills fått stanna även om de inte beviljats asyl.

Men efter förra årets stora flyktingström och den flyktingfientliga debatten som har följt i dess spår, har regeringen i Berlin velat markera en hårdare linje i flyktingpolitiken – bland annat genom snabbare avvisningar.

Den afghanska regeringen var länge ovillig att ta tillbaka sina medborgare. Men efter att Tyskland hotade med att dra in sitt omfattande utvecklingsbistånd till landet gav Kabulregeringen efter.

Samtidigt är det uppenbart att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats kraftigt. Det visade också sprängattentatet mot det tyska konsulatet för en månad sedan. Sex människor dödades och mer än 100 skadades i Mazar e Sharif som beskrivs som en säker del av landet.

Att i det läget börja massavvisa människor är människorättsaktivister och oppositionspolitiker starkt kritiska mot.

– Avvisningarna beror inte på att det skulle ha blivit säkrare i Afghanistan. Det handlar om mängden afghaner som söker sig hit men de flyr ju just för att det har blivit osäkrare, säger De grönas Afghanistan-expert Omid Nouripour.

Det som nu sker drivs av inrikespolitiska intressen och gränsar till hyckleri, anser han.