Lagstiftning på gång mot matchfixning

1:42 min

Regeringens utredare vill göra det brottsligt för fotbollsspelare att tjäna pengar på uppgjorda matcher, något som välkomnas av såväl Svenska fotbollförbundet som Svenska spel.

– Det tycker vi är fantastiskt. Vi har polisanmält ganska många matcher de senaste åren och ser gärna en bättre lagstiftning på det här området, säger Per Carlander, chef för spelsäkerheten på Svenska spel.

Svenska spel har alltså de senaste åren polisanmält ett antal matcher där det förekommit misstänkt fusk. Men idag är det inte brottsligt för spelare att tjäna pengar på att medverka till uppgjorda resultat, om det inte samtidigt förekommit mutor.

Men den lagstiftningsluckan vill regeringens utredare för omreglering av spelmarknaden, Håkan Hallstedt, täppa till.

– Jag kommer att lämna ett förslag gällande spelfusk som skulle täcka in den här situationen, säger han.

Enligt SVT och DN, som tagit del av hemliga dokument från det schweiziska företaget Sportradar, misstänks 43 fotbollsspelare som spelat i Sveriges två högsta divisioner deltagit i uppgjorda matcher under 2015. Åtta av de misstänkta matcherna ska ha spelats i Superettan, den näst högsta divisionen för herrar.

Anders Hübinette, förbundsjurist vid Svenska fotbollförbundet (SvFF), välkomnar även han en eventuell lagändring. Men förbundet har redan idag möjlighet att stänga av spelare som misstänks ha deltagit i riggade matcher.

Hur stor risk löper man som spelare att stängas av?

– Svårt att svara på. Det är viktigt att alla som ser eller hör något hör av sig till oss. Vi har haft ett antal fall i vår disciplinnämnd, och jag vill påstå att en handfull spelare stängts av de senaste åren.

– Matchfixning är det största hotet mot fotbollens trovärdighet, säger Anders Hübinette.