Vattenfall i långvarigt avtal om ryskt kärnbränsle

2:32 min

Det svenska energibolaget Vattenfall ska framöver köpa kärnbränsle från den ryska staten till svenska kärnkraftsreaktorer. Kontraktet sträcker sig fram till 2025.

Det är Tvel, ett dotterbolag till den statliga ryska koncernen Rosatom, som ska tillverka kärnbränslet som Vattenfall ska köpa. I oppositionen i riksdagen är kritiken mot affären hård men Vattenfalls chef för kärnbränsle Per-Olof Nestenborg försvarar beslutet.

– För oss är det viktigt att det ligger affärsmässiga bedömningar i botten när vi bestämmer vilka leverantörer vi ska ha, och Ryska Tvel är ett mycket kompetent företag, säger Nestenborg.

Beskedet från Vattenfall kommer just som diskussionen om att hyra ut Slite hamn på Gotland till ryska intressen är het. Kärnbränslet från Ryssland ska täcka ungefär en femtedel av leveranserna till reaktorerna i Ringhals 3 och 4 under perioden 2018 till 2025.

Tanken med att plocka in Tvel som leverantör är att minska beroendet av de övriga två bolagen som Vattenfall har kontrakt med: Franska Areva och japanskägda Westinghouse. Faller ett bolag ifrån finns det fortfarande två kvar framöver, argumenterar Vattenfall.

Men Hans Wallmark som är försvarspolitisk talesperson för Moderaterna tycker att statliga svenska Vattenfall gör fel.

– Det här är en betydande kärnvapennation och nu riskerar man att föra in rysk kärnenergi och kärnbränsle inte bara på den svenska marknaden, utan man kan använda det här som en språngbräda till resten av Europa, säger Wallmark.

Vattenfall har i nästan 30 år köpt uran, råvaran i kärnbränslet, från Ryssland och tycker att det samarbetet har fungerat bra. Det ligger också till grund för att Vattenfall känner sig tryggt med att framöver låta en statlig rysk aktör tillverka kärnbränslet. Det finns heller inga sanktioner mot att köpa kärnbränsle från Ryssland, säger Per-Olof Nestenborg på Vattenfall.

– Det här är långsiktiga affärer och i den handelspolitiska delen för Vattenfall ingen egen politik utan där följer vi riksdag och regering, säger han.

Men även i regeringen finns det ministrar som, när de satt i opposition, var kritiska mot Vattenfalls planer att köpa kärnbränsle från Ryssland. Försvarsministern Peter Hultqvist var en av dem. Men i dag vill han inte uttala sig i frågan.

– Det där får du fråga ansvarigt departement om, för det ligger inte under oss.

Du har ingen säkerhetsanalys bakom detta?

– Då får jag i så fall återkomma, säger Peter Hultqvist.