Gotland och Karlshamn nobbar Nord Stream 2

Både region Gotland och Karlshamns kommun säger nej till medverkan när den planerade ryska gasledningen byggs.

Att ledningen mellan Ryssland och Tyskland byggs kan Sverige inte hindra. Ledningen ska gå över svensk ekonomisk zon men där kan Sverige inte stoppa projektet.

Nu meddelar region Gotland att man inte kommer att hyra ut Slite hamn när Nord Stream 2 ska byggas. Också Karlshamns kommun är negativ.

Alla formella beslut om att säga nej är inte fattade ännu.

I går satte regeringen hårt tryck på de båda kommunerna att säga nej till att medverka när Nord Stream 2 byggs.

Regeringen sa på gårdagens möte till Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland, och till Per-Ola Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn, att regeringen anser att gasledningen Nord Stream 2 kan skada Sveriges försvarskapacitet och att det skulle påverka Sverige negativt om kommunerna hyr ut sina hamnar till Nord Stream.

Enligt TT är dagens besked om nej till gasledningen resultatet av det mötet. Det formella beslutet på Gotland fattas av tekniska nämnden på torsdag.

– Där kommer vi att säga nej till att upplåta hamnen till Nord Stream, säger nämndens ordförande Tommy Gardell (S) till TT.

Tidigare har också överbefälhavare Micael Bydén sagt att det skulle skada Sveriges säkerhet om de två kommunerna hyrde ut sina hamnar för projektet.

Direkt efter mötet i går kom en ganska tydlig signal från Gotland.

– Utifrån det här blir det svårt att säga ja till det. Det är min bedömning, sade regionrådet Björn Jansson (S) efter mötet.

Nu går man alltså ett steg längre mot ett formellt nej. För de båda kommunerna betyder ett nej att man går miste om stora pengar.