Ekot erfar: Ny myndighet för jämställdhet till Göteborg

1:43 min

Regeringens nya jämställdhetsmyndighet kommer enligt vad Ekot erfar att placeras i Göteborg. Det blir en myndighet med runt 75 anställda.

Det var i september, inför höstbudgeten, som regeringen deklarerade att man kommer att inrätta en ny jämställdhetsmyndighet, eftersom man anser att arbetet runt jämställdhetspolitiken är för splittrad i dag. Myndighetens uppgifter blir bland annat att samordna insatser och följa upp politiken på området.

– Jag tycker att det är viktigt att ett sådant här stort politikområde blir tydligt och har en professionell styrning och genomförande, och att man vet av vem man kan utkräva ansvar, sa jämställdhetsminister Åsa Regnér i samband med presskonferensen den 15 september. 

Enligt Ekots källor väljer alltså regeringen att placera myndigheten i Göteborg. Det blir omkring 75 anställda, vilket betyder att det blir en mindre myndighet.

Verksamheten ska dra igång i januari 2018. Jämställdhetsminister Åsa Regnér kommer enligt vad Ekot erfar att presentera detta senare i dag.

Det har varit en dragkamp mellan en rad kommuner som vill knyta till sig myndigheten. Regeringen har uppvaktats med brev från bland annat Göteborg, som lyft fram att man där har ett nationellt sekretariat för genusforskning.

Även Örebro och Umeå har pläderat för sin forskning på genus- och jämställdhetsområdet. Gotland har bland annat lockat med att man tidigare visat att man kan rekrytera kompetent personal till myndigheter på ön.

Men frågan om att inrätta en jämställdhetsmyndighet är politiskt kontroversiell. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har drivit på. Liberalerna är principiellt för en myndighet, men kritiska till det upplägg som regeringen tänkt sig.

Sverigedemokraterna liksom övriga borgerliga partier är emot. Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson sa i budgetdebatten i höstas att inrättandet av en jämställdhetsmyndighet är symbolpolitik av det sämsta slaget.

– Det gör ingen 13-årig flicka mindre mobbad på nätet. Det gör ingen 16-årig flicka som spelar fotboll mer sedd jämfört med grabbarna på fotbollsplanen. Det där är tramsig symbolpolitik. Det finns så många riktiga saker att ta tag i, sa Ulf Kristersson i riksdagens budgetdebatt den 20 september.