Bolag flyttar hem sin produktion

2:58 min

Det blir allt vanligare att svenska företag som flyttat ut delar av sin produktion till låglöneländer tar hem den igen, enligt en studie från Lunds Tekniska Högskola.

– I det här fallet var det ju ett manuellt arbete som vi tog hem till Småland med hjälp av automation och robotisering, säger Anton Svensson, VD på Ewes, som tillverkar fjädrar och fjädringskomponenter i Bredaryd i Småland.

Företaget har dotterbolag i Kina, Bosnien och Serbien – och här står nu en robot som gör komponenter som tidigare gjordes i Serbien.

– Kan man börjar titta på vad varje del kostar så går det ju med hjälp av automation att vara konkurrenskraftig i Sverige.

Det är fortfarande vanligare att svenska tillverkningsföretag flyttar produktionen till låglöneländer än att de flyttar tillbaka till Sverige igen, enligt en studie vid Lunds Tekniska Högskola från 2015.

Men några år framåt planerar nästan lika många för hemflytt som för utflytt. Det säger Jan Olhager som är professor i strategisk produktionslogistik.

– Inom något år eller två så är det ganska stora möjligheter att det blir en ganska god balans i Sverige mellan hur mycket som flyttas ut och hur mycket som tas hem.

Anledningen till att företag flyttar hem igen från exempelvis Kina eller Östeuropa handlar ofta om att kostnaderna blivit högre än beräknat. Per Hilletofth är professor i logistik på Jönköpings Tekniska Högskola där man också forskar om tillbakaflyttar:

– Det har inte blivit som man har tänkt, ofta upptäcker man att vi tog inte med alla aspekter i kalkylen, vi fokuserade för snävt på produktionskostnader, tog inte med kvalitet, transport och andra grejer som kommer till.

Men när tillverkningen flyttas hem till Sverige igen leder det sällan till fler jobb.

– När det kommer tillbaka kommer det ofta i en mer automatiserad form. Men även det kommer sysselsätta människor, och underleverantörer och bygga samhället, det bygger välfärd. Så även om det inte kommer tillbaka samma antal huvuden som lämnade så är det ju bättre än inte alls, säger Per Hilletofth.

På Ewes i Bredaryd där hemflytten just skett i form av en ny robot handlade det om kostnader, men lika mycket om en vilja att finnas och utvecklas på hemmaplan.

– Vi har aldrig haft något intresse av att låta våra dotterbolag kannibalisera på vår verksamhet här hemma i Småland. Vi är ju ett familjeföretag, och vi värnar självklart om vår ort och vår bygd, och det finns ett stort intresse av att hitta de här lösningarna, att behålla jobb och säkerställa att det finns arbete över överskådlig tid här hemma, säger Anton Svensson.