Miniatyrkonstnären om musrestaurang-succén

1:40 min

Miniatyrrestaurangen för möss i Malmö har blivit en viral succé. Varför? Vi frågade Värmlands egen miniatyrkonstnär, Anna Lidberg.

I Malmö har folk vallfärdat till restaurangen "Il Topolino" och nötbutiken "Noix de vie" senaste veckan.

Det handlar alltså om en restaurang och butik - i miniformat - som någon eller några som kallar sig "anonymouse mmx" på sociala medier har byggt in i grunden i ett hus på en av Malmös mest trafikerade gator.

Det är oerhört detaljerat med markiser och belysning, små stolar och bord. Just att det är en sådan detaljrikedom i miniatyr fascinerar mängder av människor - och det har skapat rubriker världen över.

– Det ser ut som den stora verkligheten, men det är något som inte stämmer. Vi känner igen det väldigt väl men förhåller oss till det på ett annat sätt, säger Anna Lidberg, konstnär från Skoghall.

Hon jobbar själv med konst i miniatyr. Hennes galleri, "Gallery 1:10", finns bland annat på operationscentrum på Centralsjukhuset i Karlstad. Det är i form av ett dockhus där andra konstnärer får ställa ut - allt i liten skala.

– Jag jobbar ju med en slags konsthall i miniatyr. Om man går in i en stor konsthall tror jag många känner sig, ja det är inte alltid det stället man känner sig mest bekväm på. Medan att komma nära mitt galleri öppnar upp för en annan typ av möte, när man inte behöver tänka på hur man för sig i ett rum, säger hon.

Det är dock inte Anna Lidberg som ligger bakom musrestaurangen i Malmö.

Hon tror att en orsak till att det lilla formatet går hem hos folk handlar om makt.

– Att det känns tryggt för att man har kontroll. Man är själv mycket större, det är liksom ofarligt på det sättet att det är så pass litet, säger hon.