Nord Stream överraskat över negativt besked

2:00 min

Nu kommer reaktioner på regeringens ställningstagande i går kväll att en uthyrning av hamnar till det ryska gasledningsprojektet är negativt för svenskt försvar.

I Karlshamn har kommunledningen idag beslutat att frysa förhandlingarna om en uthyrning av hamnen och på Gotland sammanträder Tekniska nämnden i morgon.

Men redan idag säger ordförande Tommy Gardell, socialdemokraterna, att beslutet kommer att vara nej till uthyrning av Slite hamn till det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2.

– Ja förslaget som tas upp på Tekniska nämnden i morgon är ju att vi säger nej till att upplåta hamnen. Och då ska vi formellt ta det i Tekniska nämnden i morgon och vi var väl överens om också att vi inte behöver gå vidare för beslut till Regionfullmäktige, säger Tommy Gardell.

– Tekniska nämnden har ju en delegation att ta frågor när det gäller hamnen. Och blir det då ett nej som vi föreslår, då blir det Tekniska nämnden som fattar beslutet.

Ytterligare beslut i regionfullmäktige kommer alltså inte att behövas enligt honom.

När det gäller Karlshamn har kommunledningen idag beslutat frysa förhandlingarna med Nord Stream 2 om uthyrning av hamnen för mellanlagring av rör.

– Vi ska föra ett samtal med hamnens ledning, för att be dom att inte skriva under några avtal just nu utan ge oss lite handlingsutrymme för att resonera vidare, säger Per-Ola Mattsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Karlshamn.

Det ryska bolaget Nord Stream 2 är överraskat av regeringens negativa besked igår. Det finns ingen färdig plan för att klara projektet utan två svenska hamnar.

– Jag tror vi alla är ganska överrumplade över hur snabbt den här hamnfrågan blåst upp och att det har kunnat gå så långt att Sverige uppmanar kommuner att vägra tillträde till hamnarna, säger Lars O Grönstedt, Nord Streams rådgivare i Sverige.

Vad har ni fått veta?

– Vi har inte fått veta någonting. Vi har sökt kontakt, inte bara nu, utan sedan länge tillbaka med både försvarsledningen och försvarsdepartementet. Men inte fått någon som faktiskt vill lyssna på oss så vi kan framställa den oro som vi känner och som kan lugna den.

Vad betyder det då för er om det skulle bli ett nej för er både i Slite och i Karlshamn?

– Skulle det bli det så kommer ju det ganska plötsligt. Men i grunden, vad vi behöver är depå-hamnar i Östersjön, och får vi inte utnyttja svenska depå-hamnar så är grundinställningen att vi kommer att utnyttja dom vi har i Tyskland och Finland, säger Lars O Grönstedt.