Edsbyns IF får fyra miljoner kronor för att etablera nyanlända

1:43 min

Det är projektet Föreningar tillsammans som får det ekonomiska stödet av Allmänna Arvsfonden under en treårsperiod.

Pengarna ska användas till att skapa en arbetsmodell som ska ge samverkan mellan föreningsliv, näringsliv, myndigheter och enskilda personer.

Det här projektet kommer ifrån erfarenheter som föreningarna i kommunen har av mötet med nyanlända. Det har gett så mycket positiv energi att föreningarna samlades kring en idé att samarbeta kring att underlätta för integrationen av de nyanlända i vårt samhälle, säger Thomas Zetterqvist som är Edsbyns IF Bandyförenings kontaktperson i projektet. 

Hur ska pengarna användas?

– I huvudsak två saker. Det ena är information, och det är ju inte bara att göra flygblad utan det handlar om översättningar och tolkar. Dessutom så har vi bilden av att i glesbygden behöver man också transporter för att kunna ta sig till och från aktiviteterna som kommer erbjudas. Det här behöver vi extra resurser för att klara av och det är det vi får ifrån Arvsfonden, säger Thomas Zetterqvist.

Målet är att nyanlända barn och ungdomar och deras familjer ska bjudas in till många olika aktiviteter och att det ska bli lättare för dem att hitta den aktivitet de tycker mest om. Just nu är det 35 föreningar inblandade i projektet och det är inte bara idrott det behöver handla om.

– Invandrarföreningar och kulturföreningar som fotoklubb och filmklubbar, och Rädda Barnen är också med. Så det blir en mångfald av aktiviteter som kommer utföras. Det här ska vi bygga upp tillsammans med de nyanlända. Vi har mötts av så oerhört positiva förväntningar så vi blev väldigt nöjda och glada när vi fick det här positiva beskedet, säger Thomas Zetterqvist.