Medieforskare: Stampen behöver mer än 81 miljoner

1:22 min

Göteborgs-Posten har fått nya ägare som går in i koncernen med 81 miljoner kronor. Men medieforskaren Stefan Melesko är skeptisk till den summan

Det är nu klart att Stampen-koncernen får in pengar från investerare i form av Stena Line-ägaren Dan Sten Olssons bolag Stena Finans. En annan av investerarna är Provobis Holding som miljardären och Cherry Casino-grundaren Rolf Lundström står bakom.

Läs mer: De investerar i Stampen

Beloppet landar på 81 miljoner kronor och det säger sig koncernen vara nöjda med. Men Stefan Melesko, medieforskare vid Jönköpings universitet, är skeptisk till den summan.

– Om man ser på lite längre sikt så är min bedömning att man behöver mer pengar än 81 miljoner.

Vad som framförallt inte är löst - det är att Stampen inom en kort framtid, ungefär tre månader, ska betala tillbaka pengar.

– Dels till fordringsägarna efter rekonstruktionen och det rör sig om en bit över 200 miljoner kronor. Sedan ska man återbetala lönegarantin som man har fått från staten. Och det är ett belopp som enligt uppgifter ligger någonstans på 70-80 miljoner. Man pratar om att man inom kort tid måste ut med 300 miljoner, säger han och fortsätter:

– Så det finns ett kortsiktigt krav på att lösa det problemet och ett långsiktigt krav för att bli starkt som koncern och kunna överleva och utvecklas för att kunna möta utmaningarna som branschen har.