
2016 års bokprat - alla böcker samlade
Här är de böcker som Naturmorgons redaktion läst inför bokpratet 17 december 2016.
Böckerna är i bokstavsordning (efter titeln).
Antropocen - dikt för en ny epok, Jonas Gren, 10-tal bok.
Antropocen är det väldiga namnet på en liten diktsamling av Jonas Green. Antropocen betyder Människans tidsålder. Men: ”Nittio procent av cellerna i människan tillhör mikrober/ Jag är i minoritet i mig själv.” Green tar mig ut ur artegoismen.
Arktis, liv i en värld av is och snö, Felix Heintzenberg och Ole Jörgen Liodden, Bio & Fokus Förlag.
En fotobok av de bägge prisbelönta naturfotograferna Felix Heintzenberg och Ole Jörgen Liodden. Fantastiska foton av de djur som lever i det Arktiska området (norra Kanada, Grönland, Svalbard mm) och som trots namnet – liv i en värld av is och snö – förmedlar en ”varm” bild av de fåglar, isbjörnar och valar mm som lever här.
Blå Jungfrun – den hemlighetsfulla ön, Martin Borg och Ola Karlsson, Votum förlag.
Blå Jungfrun är den mytiska klippön i Kalmarsund som under många hundra år gått under namnet Blåkulla. Att det dessutom – fram tills i år- rått övernattningsförbud på ön gör den än mer spännande. Hur är det att leva på och med denna ö? Naturfotograferna Martin Borg och Ola Karlsson vet – i ett års tid fick de dispens från övernattningsförbudet. De har kommit ön in på graniten, och i text och inte minst bild skildrat dess dramatiska historia och fascinerande natur i en bok som inspirerar till en tur dit – för att titta på de många skalbaggarna kanske?
Det som en gång var, Helena Granström och Marcus Elmerstad, Natur&Kultur.
En ensamvistelse i fjällen vävs ihop med djupgående kritik i essäform av en kultur som betraktar förstörelse av natur och utrotning av arter som acceptabla kostnader för obligatoriska teknologiska framsteg. Det är ömsom poetiskt, ömsom referenstungt i överkant, men på det hela taget mycket övertygande. Marcus Elmerstads svartvita fotografier av svensk natur berör, särskilt när man inser att de genomgående är tagna på platser under exploateringshot.
Den helande naturen, Richard Mabey, constant reader.
Englands främsta samtida naturskribent berättar om sin väg tillbaka efter en djup depression. Boken handlar dock inte alls så mycket om naturens betydelse för tillfrisknandet som titeln vill antyda. Vi som älskar Mabeys författarskap håller tummarna för att någon av hans riktigt bra titlar står härnäst på tur att översättas, till exempel Weeds, som skildrar ogräsens färgstarka kulturhistoria.
Djuren i skogen – vinterboken, Sarah Sheppard, Rabén & Sjögren
En fortsättning på Djuren i skogen som kom för två år sedan – nu med vinterfokus. Djuren har ju tre val när det blir mörkt och kallt – fly landet, bli en zombie eller var tjock! Precis så drastisk och rolig är den här boken. Och ändå fylld av fakta om hur djuren i Sverige fixar vintern. Sarah Sheppard väver ihop illustration och text till en helhet. Hon har en helt egen stil och varje djur ett eget uttryck, och det finns alltid en rolig detalj att leta upp. Åttaåringen uppskattade särskilt Rosetta rödhake som skickar en instagrambild från Ibiza, en sån här solbrända-ben-på-handduken-bild, till djuren därhemma.
Expedition landskapsdjur, Anna Roos och Kenneth Johansson, Speja/Votum förlag
En barnbok som till viss del bygger på boken Landskapsdjur – en resa genom Sverige som biologen Anna Roos och naturfotografen Kenneth Johansson gjorde för några år sedan. Och även om det här är en barnbok är den fullmatad med fakta som kan intressera både barn och vuxna. Extra plus i genomgången av alla landskapsdjuren är informationen om hur det går för djuret just nu och hur man kan bära sig åt för att försöka se det.
Femtio växter som ändrat historiens gång, Bill Laws i översättning av Marie Widén och Lennart Engstrand, Lind & co
Femtio djur som ändrat historiens gång, Eric Chaline i översättning av Hans Dalén, Lind & co
Två böcker med några år på nacken, men som i år översatts och getts ut på svenska. Det handlar om växter och djur som på ett eller annat sätt haft väldigt stor betydelse för oss människor. Här kan man dyka ner i fakta och kuriosa och historia kring te, hampa, svartpeppar, ris, tulpan och majs, eller honungsbi, kamel, häst och gris.
Fjädermott i Norden - en fälthandbok, Håkan Elmqvist text, Roland Johansson illustrationer, Entomologiska föreningen i Stockholm
En fälthandbok i fickformat om en ganska okänd grupp småfjärilar. Men det hoppas redaktionen råda bot på och det är fina bilder, fjärilsvingarna består av "fjädrar" och larver finns också fotograferade. Användbar och öppnar ögonen för ett fascinerande stycke mångfald.
Fåglarnas Getterön, Gunnar Pettersson, Reino Andersson & Lars-Åke Flodin, BirdLife Sverige.
En dokumentation av Västsveriges främsta fågellokal. Här får man historien om platsen och om fågelskådarpionjärerna, men framförallt en gedigen genomgång av de häckande och rastande fågelarterna.
Galen i insekter, Dave Goulson, Volante.
Goulson är en mycket underhållande småkrypsprofessor som här berättar om hur han skaffar ett gammalt ruckel till bondgård i Frankrike vars marker han tänker förvandla till ett insektsparadis. Precis som i Galen i humlor som kom häromåret berättar Goulson om aktuell insektsforskning och påminner om de allvarliga hoten mot den biologiska mångfalden.
Gotlands flora i två band, Bo Göran Johansson, Jörgen Petersson, Gun Ingmansson, Svensk Botanisk Förening förlag.
Oerhört ambitiöst verk med många många ideella arbetstimmar nedlagda. Gotlands flora har undersökts och beskrivits upprepade gånger från 1623, då var det användbara växter och medicinalväxter som söktes. I första bandet får vi en rejäl grundlektion i Gotlands geologi och naturtyper med fint bildmaterial. På köpet en del kulturhistoria, landskapshistoria, gutamål. Rikt och genomarbetat.
Andra bandet innehåller alla arter som hittats på Gotland, inprickade på kartblad, en del på fotografi. Äldre fyndangivelser i pyttetext, text om förekomst, minskat ökat o varför, här kan man hitta vita (bakom före detta skolan i Vamlingbo) etc mkt detaljerat. Fantastiskt underlag för den som vill göra en utflykt för att se en viss växt, eller bara hitta botaniska pärlor, men band två kanske ändå är viktigast som historisk dokumentation.
Gästriklands flora, redaktör Peter Ståhl, SBF-förlaget.
En landskapsflora, den 18:e i ordningen, som tar upp så mycket mer än bara landskapets växter. Här kan man läsa om Gästriklands geologi, dess sjöar, skogar och myrar mm. Även landskapets tidiga botaniker har fått ett kapitel. Ett praktverk och ett måste för alla som är intresserade av Gästriklands natur.
Gödsel - om trädgårdens näringsliv, Tina Råman, Bonnier fakta.
Det är inte blommor vi ska odla i trädgården – det är jorden, då får vi fina blommor och grönsaker. I boken Gödsel, som kom i våras, och i boken Jord från i höstas, får vi veta allt om hur vi ska odla jorden. Här möter trädgården den stora naturen. Jag gödslar mitt tänkande med de här två böckerna.
Herbariet – växter till mat, magi och medicin, Elin Unnes, Natur & kultur
Elin Unnes är rockjournalisten som började odla. Herbariet är hennes andra bok om växter och det är en spännande och ganska skruvad bok om växter som människan kan använda. Så det här är en bok fylld av recept – på hur man gör schampo, kryddad sprit och insomningsteer. Men inte bara det, det är en bok som, skriven på flyhänt hipstersvenska, vill öppna dörren till en magisk växtvärld som kommunicerar mycket mer än vi kanske tror. Och som grädde på moset är boken illustrerad med Valdemar Asps foton där växternas aura fångats i ett 20 000 volt starkt spänningsfält.
Hur tänker din katt? Bo Söderström, Bonnier fakta.
Jag har levt med katter större delen av mitt liv. Det är det vilda i dem som attraherar. Katt och människa är jämlikar, Bredvid katten är jag bara en annan art, vilken som helst. Bo Söderströms Hur tänker katten ändrar mitt sätt att tänka.
Inte bara en gråsparv, Lena Ekstrand, Meningsbyrån.
En mycket sympatisk bok med enkla men välskrivna porträtt av vanliga fågelarter. Ekstrand har precis det rätta tonfallet och det rätta sinnet för fascinerande fakta för att tilltala den vanlige fågelvännen, den som är nyfiken men inte har några ambitioner att tävla i fältornitologisk briljans. Bry er inte om undertiteln "44 småfåglar i Göteborgsområdet" – detta är en bok för alla.
Lavar en fältguide, Roland Moberg, Svante Hultengren, Naturcentrum AB 2016.
Första upplagan kom 1982, denna är kraftigt omarbetad med Ingmar Holmåsens bilder helt ersatta av Svante Hultengrens m fl fotografier. Originalupplägget är kvar med allmän inledning, nycklar och artbeskrivning med bilder och bra texter. Även hjälp med vad man behöver ha med för kemikalier mm i fält, för lavar är lite speciella. Lavarnas släktskap utreds hela tiden av forskarna och den här är uppdaterad och där skilda linjer finns motiverar man varför man gör som man gör. Lavar är anslående vackra och mångformiga och boken blir en inspirationskälla också, förutom fälthandbok.
Mammutens återkomst, de utdöda arternas andra chans, Torill Kornfeldt, Fri Tanke
En mycket intressant bok om alla de vetenskapliga projekt som pågår med syfte att återuppväcka utdöda djurarter, däribland mammuten. Den svenska vetenskapsjournalisten, Torill Kornfeldt, har rest runt i hela världen för att träffa de forskare som brinner för detta. En bok som väcker många frågor men som också ger många svar.
Mannen som talade med elefanter - Ett liv i frihet på den afrikanska savannen, Lawrence Anthony, Norstedts
En äventyrsroman om att driva privat naturreservat i Sydafrika - och att plötsligt bli med en flock elefanter. Författarens mål är att alla djur ska ha någonstans där de är fredade, även de farliga djuren som giftiga ormar och traumatiserade elefanter. Det är elefanter på rymmen, tjuvjakt och kulturkrockar. Men boken handlar minst lika mycket om att bygga en ömsesidig tillit, om att nå fram till en traumatiserad elefantflock som är dokumenterade utbrytardrottningar och just har sett sin matriark skjutas. Om att bara finnas i närheten, och att stå kvar - och den magiska stunden då en ordlös kontakt etableras, känslan när medvetanden krokar i varann - utan ord men så starkt att det går att ta på det och skapar vänskapsband för evigt.
Mossor en fältguide, Tomas Hallingbäck, Naturcentrum AB 2016.
Första förlagan utkom 1981 och upplägget är detsamma men rejält genomarbetat och med helt nytt bildmaterial. Nu har mossorna svenska namn. Tekniken har utvecklats mycket när det gäller närbilder. Halva boken är en bestämningsnyckel till samtliga arter i norden, här upptas 1200 arter. Mossornas systematik o släktskap revideras ständigt, men det finns hänvisningar och motiveringar för den specialintresserade. Nytt bildmaterial, vackra tydliga fotografier och mängder av teckningar som hjälper en att se väsentligheter och former. 316 arter beskrivs med färgfoto, utbredningskarta, teckning av artkaraktärer (lupp behövs nog oftast) och en beskrivande text om växtmiljö, kännetecken, förekomst och intressanta fakta. De har valts för att ge ett brett urval. Matigt, användbart och inspirerande!
Nyttans växter, Kerstin Ljungqvist, Calluna förlag.
En diger men ändå lättillgänglig uppslagsbok om mer än tusen växtarter som tagits i tjänst av människan. På köpet får man bekanta sig med den svenska medicinalväxtodlingens fader Johannes Henriksson som var verksam i Dals Rostock i Dalsland, där bokens författarinna bor. Detta är den fjärde och rejält omgjorda upplagan av boken, som utkom för första gången för tio år sedan.
Skogens historia, Anna-Clara Tidholm, En historia för vuxna. Kartago Förlag.
1-2 textrader på vänstersidan, bild på högersidan. Jordens historia med fantasifulla bilder, livsformer som liknar de vi har omkring oss. Skildrar ett stycke mark någonstans, genom naturkatastrofer av eld, vind, vatten, is och till vår tid med en ny ordning med kossor och kyrka, motorvägar. Sen kommer undergången och sen fortsätter livet.
Slående fakta om hjärtat, Lena Sjöberg, Opal
Efter Kalla fakta om is och Hårdkokta fakta om ägg kommer nu Slående fakta om hjärtat av illustratören och författaren Lena Sjöberg. Precis som tidigare är det helheter där illustrationerna, som är tidlöst klassiska i sin stil, hänger ihop med texten. Här finns också väldigt mycket detaljer i både text och bild. Och mycket fakta! Här lär man sig hur det egna hjärtat fungerar men också varför hjärtat i alla tider varit så viktig symbol. Och förstås om djurens hjärtan – att ett blåvalhjärta väger som en personbil och att en bläckfisk har tre hjärtan.
Tillbaka till naturen, allt du glömt och lite till, Lotta Skoglund (text) Bo Lundwall (bild), Massolit förlag.
En vacker bok om ett nyvaknat naturintresse. Lotta Skoglund beskriver sin egen naturrelation och presenterar 10 fåglar, småkryp, ätliga växter, svampar etc, beskriver platser, tipsar om utrustning och aktiviteter. Här och där texter av andra. Välarbetade detaljrika bilder av Bo Lundwall som hänger väl ihop med texten. Ett spretigt upplägg som hålls ihop av Lottas nyfikenhet och är tänkt att fungera som en sorts ingång i naturintresset för de oinvigde.
Tjädern och urskogen, Svante Joelsson (foto) och Bengt Oldhammer (text), Votum.
Under 50 års tid har Svante Joelsson fotograferat och följt tjädern i Tyresta, numera, nationalpark. Här berättar han för journalisten och författaren Bengt Oldhammer om sina upplevelser av tjädern och urskogen, inklusive den stora skogbrand som drabbade Tyresta 1999.
Trädens hemliga liv, Peter Wohlleben, Norstedts.
En uppmärksammad bok om hur träden i en skog fungerar och kommunicerar och minns. Hur träd samarbetar, med andra organismer och med varandra. Hur moderträd ammar småträd. Olika träds livsstrategier och egenskaper. En blandning av författarens personliga iakttagelser från egna skogsdistriktet i Tyskland och funderingar med forskningsrön som tillsammans ger en bild av en skog som en enda levande enhet snarare än en klunga isolerade träd. Tar också upp skogarnas betydelse för vattnets kretslopp, klimatet, luftrening, etc. Den nya kunskapen får etiska konsekvenser. "Vi använder levande väsen som dödas för våra syften, det går inte att släta över" skriver Wohlleben och jämför med djurhållning, för så starka är trädens sociala behov och rättigheter menar han. Jag hakar upp mig på översättningen, tråkigt att ingen fackgranskning kostats på en så angelägen bok!
Trädgårdsboken om JORD, Charlotte Permell, Alf och Magnus Nobel, Håkan Wallander, Elisabeth Svalin Gunnarsson, Anton Sundin, Bokförlaget Langenskiöld.
Det är inte blommor vi ska odla i trädgården – det är jorden, då får vi fina blommor och grönsaker. I boken Gödsel, som kom i våras, och i boken Jord från i höstas, får vi veta allt om hur vi ska odla jorden. Här möter trädgården den stora naturen. Jag gödslar mitt tänkande med de här två böckerna.
Upptäck blommornas värld, Eva Stenvång Lindkvist och Margareta Edqvist, SBF-förlaget.
En bok för alla naturintresserade som vill lära sig lite – eller mycket – mer om botanik. Inte en flora utan en handbok i hur man kommer igång och hur man gör. Inspirerande möten med botanister, tips om hur man använder allt från den klassiska Krok & Almqvists flora till hur man söker kunskap på facebook eller på Artportalen. Till en studiecirkel eller bara till den egna vinterinspirationen inför den kommande säsongen.
Vetenskapens bortglömde hjälte - Alexander von Humboldt äventyr, Andrea Wulf, Leopard förlag.
Alexander von Humboldt var upptäcktsresanden som fick ge namn åt allt från havsströmmar utanför sydamerikas kuster till alla möjliga sorters naturfenomen. Idag är han rättså bortglömd. Men det var hans böcker som Darwin hade med sig när han reste ut med Beagle på sin jordenruntresa. Humboldt var kanske den förste ekologen.
Vid vägs ände, om arbetet med att rädda världens noshörningar, elefanter och tigrar, Ola Jennersten och Tom Svensson, Symposion. Årets Panda-bok (WWF)
En bok om de utrotningshotade djurarterna: noshörning, elefant och tiger. Om förhållandena som råder i de länder där dessa djur lever och om den tjuvjakt och illegala handel som pågår. Men också om de projekt som försöker rädda dessa djur. Intressant och tankeväckande.
Vinterfåglar, Lars Jonsson, Bonnier Fakta.
Lars Jonsson är en lysande fågelmålare, i synnerhet i akvarell och när bilderna har kvar skissblockets ögonblickskänsla. Precis så möter man honom här. Dessutom blir man påmind om vilken fin skribent han är. Iakttagelseförmågan har vässats under alla timmar med kikare, penna och pensel och han har ett språk som förmår förmedla det han ser så att man minns vad man läst.
Ölands fåglar, red: Pav Johnsson, BirdLife Sverige.
Ett kolossalt innehållsrikt verk – det känns som om minst tre olika böcker ryms innanför pärmarna: en med praktisk information om Ölands fågelmarker, en med ambitiösa fågelporträtt och en med öländsk fågelskådningshistoria.
I programmet tas också klassikern Om undran inför naturen av Carl von Linné upp.