Hållbarhetsfestival vill ge hopp om förändring

2:55 min

Uppsala Hållbarhetsfestival arrangeras på Blåsenhus. Moderna muséet visar upp projektet Acclimatize och CEMUS-studenter presenterar sina arbeten.

– Från början var det här en konferens som var mer traditionellt akademisk, men det var ett svårtillgängligt format. Genom att göra det i from av en festival och öppna upp konceptet kan vi nå ut till fler, säger arrangören Hannes Willner.

Vad hoppas ni att festivalen ska leda till?

– Framförallt hoppas vi att det leder till nya möten, nya idéer och att det föds nya projekt, säger han.

Moderna Museet var också på plats och visade upp sitt projekt Acclimatize. Det är en digital utställning i form av en webbplats där alla som vill får ladda upp och ta del av klimat- och hållbarhetsinspirerade verk.

– Klimat och miljö har varit på den konstnärliga agendan sen 70-talet och nu blir frågan allt mer angelägen. Vi behöver kreativiteten för att hitta nya lösningar. Det är så lätt att fastna i det dystra med isbjörnar som lider och isberg som smälter. Konsten kan ge andra bilder, säger Ylva Hillström från Moderna Museet. 

Ska man verkligen glädja upp ett ämne som klimatkrisen?

– Förtvivlan paralyserar och man måste se att man kan skapa förändring. Kreativiteten är en viktig drivkraft, säger Ylva Hillström.

Studenter från CEMUS visar upp sina projektarbeten. Studenten Linnéa Wickman har tillsammans med skolkamrater gjort poddradio om att Uppsala Universitet akademiförvaltning till viss del har pengar placerade i fossilindustrin.

– Vi blev otroligt förvånade över att på det univeristet som vi själva pluggar hållbar utveckling på och lär oss om klimatförändringar så har man bland annat placeringar i fossilindustrin, säger Linnéa Wickman.