Svårt för Syrier att återförenas med sina familjer i Sverige

0:27 min

Adel bor i Härnösand. Men hans fru är kvar i krigets Syrien. Hon får inte visum till länder för att söka asyl i Sverige. Vi kan inget göra, säger Adel.

När Adel Alhallak, syrisk flykting i Härnösand, fick sitt permanenta uppehållstillstånd i Sverige för drygt ett år sedan inleddes också kampen att återförenas med sin hustru som är kvar i krigets Syrien.

Men hustrun nekas visum till länder där svenska ambassader tar emot hennes ansökan. 
– Vi kan inget göra. Det känns som Sverige gör allt för att slippa fler flyktingar, säger Adel besviket.

Två gånger har Adels fru fått tid för intervju på Svenska ambassaden i Amman, och två gånger har familjen tvingats ställa in den eftersom Oula inte kunde infinna sig.

Den 19 december var det tänkt att Oula än en gång skulle få sin ansökan handlagd på ambassaden, men eftersom hon nekades inresa till Jordanien även den här veckan tvingas familjen nu vänta ett år till innan hon får ny tid.

PÅ UD säger man att man inte kan bestämma vilka visumregler exempelvis Turkiet eller Jordanien tillämpar gentemot syrier. Men enligt Amnesty omöjliggör man i praktiken återföreningar genom att inte låta fler ambassader i närområdet genomföra återföreningsintervjuer.

För det finns andra länder i närområdet dit syrier är välkomna, Iran exempelvis, men där gör ambassaderna inga återföreningsintervjuer berättar Adel för P4 Västernorrland.

I ett sista försök att hjälpa sin hustru reste Adel själv till Jordanien i början av december.

– Men inte jag heller fick resa in i Jordanien, så jag tvingades tillbaka till Sverige med vändande plan, berättar Adel.