Tema: Unga flyktingar från Afghanistan

Oro och rädsla efter skärpt flyktingpolitik

1:17 min

Många ensamkommande är oroliga och mår dåligt efter att Sverige skärpt sin flyktingpolitik. Det menar många av dem som jobbar med flyktingungdomar.

I november 2015 tog svensk flyktingpolitik en vändning och regeringen lade fram en rad förslag för att skapa andrum för svenskt flyktingmottagande. 

Och under året som gått har Sveriges flyktingpolitik skärpts. 

Läs mer: Martin Schibbye -Jaktsäsong på journalister i Afghanistan
Läs mer: "Ali" väntar på besked om han får stanna

Men nu larmar många som jobbar med ensamkommande flyktingungdomar om att många av dem som väntar på sitt asylbesked mår dåligt. Och att en av anledningarna är den skärpta asylpolitiken. 

– Jag tycker att hela mitt uppdrag har ändrats ifrån att integrera människor. Till att förvara och upprätthålla människors liv, säger Matilda Brinck-Larsen som är gruppchef på ett av Göteborg stads boenden för ensamkommande flyktingungdomar. 

Hon säger att hon möter allt fler ungdomar som mår dåligt och att det har blivit betydligt vanligare efter att migrationspolitiken har skärpts. 

– De har kommit hit med någon slags hoppfullhet och en känsla av att kunna få ett bra liv. Men nu känns det som att man har dragit undan mattan lite för dem, säger hon.