Salafister föreläser i kommunens lokaler

3:50 min

Två kända salafister kommer på lördag till Karlstad, för att föreläsa i Arenan i bibliotekshuset. Men trots att föreläsarna kan ses som kontroversiella fanns det ingen tvekan från kommunens sida mot att hyra ut kommunala lokaler till seminariet.

– Det är som vilken annan bokning som helst. Hör man av sig och vill boka Arenan, och den är ledig, så kan man boka den. Vi undersöker inte personers åsikter innan man får en bokning, säger Karin Karlsson, verksamhetschef för kultur- och föreningsstöd i Karlstads kommun.

Salafismen brukar beskrivas som en ultrakonservativ och bokstavstrogen rörelse, med en konservativ syn på bland annat könsroller, och en inriktning av islam som både experter och många muslimer ser som fundamentalistisk.

Men enligt Karin Karlsson kan kommunen inte ta ställning till vilka ideologiska värderingar personer som ska utnyttja kommunens lokaler har.

– Vi värderar verkligen yttrandefrihet, religionsfrihet och även mötesfrihet. Det är våra viktigaste grundpelare, vi kan inte registrera vilken åsikt en person har som medverkar i ett arrangemang.

Men tittar ni närmare på vad det är för slags arrangemang som ska hållas?

– Ja, vi tillåter inte arrangemang som eventuellt innebär lagbrott på något sätt. Så det gör vi naturligtvis.

Och kring temat för arrangemanget i Arenan på lördag finns inga tveksamheter. Enligt beskrivningen på Arenans hemsida ska föreläsningarna utifrån islams källor argumentera för att islam och terrorism inte är förenliga. "Vi kommer också att diskutera vad det är som får folk att bli extrema och hur vi kan motarbeta det", står det i texten.

Arrangemanget marknadsförs av en lokal salafistisk Facebookgrupp, som också ska livesända det hela.

Den ene av de två inbjudna föreläsarna på lördag är en imam, som för några år sedan uppmärksammades i SVT:s Uppdrag Granskning. Framför dold kamera sa han att en kvinna som har misshandlats av sin man inte ska polisanmäla.

Den andre föreläsaren är enligt uppgift till P4 Värmland en känd salafistisk predikant. Båda är utbildade på det salafistiska universitetet i Medina i Saudiarabien.

P4 Värmland har varit i kontakt med den man som står som arrangör till seminariet, för att höra mer om tanken med evenemanget och att fråga varför två salafister är lämpliga personer att tala om hur extremism ska motverkas.

Arrangören säger att han tillsammans med några vänner tyckte att terrorism är ett aktuellt ämne som behöver belysas, och att man vill visa islams riktiga syn på det, för att på det sättet bekämpa extrema tankar. Men arrangören vill inte ställa upp på någon intervju.

Och när det gäller frågan om varför Karlstads kommun hyr ut sina lokaler till ett evenemang där salafister framträder, säger alltså Karin Karlsson att man enbart tittar på vad själva arrangemanget innebär, inte på de inblandade personerna.

Undantaget kan vara om någon har dömts för brott i liknande sammanhang tidigare, till exempel hets mot folkgrupp.

Och Arenan kommer att ha egen personal på plats under seminariet på lördag, som bland annat kan notera om något otillåtet förekommer, berättar Karin Karlsson.

– Vi har alltid personal på plats, eftersom Arenan inte hyrs ut utan att det finns teknisk personal. De registrerar alltid, vid alla sammanhang, om någonting sker som inte får ske där. Det kan vara både publikmässigt och något från scenen. Det är normal rutin för oss, säger hon.

Hur vanligt är det att Arenan hyrs ut till religiösa grupper?

– Det händer. Det var inte särskilt länge sedan till exempel Pingstkyrkan hade en bokning till exempel. Så det händer allt.