Tema: Unga flyktingar från Afghanistan

Martin Schibbye: Jaktsäsong på journalister i Afghanistan

2:00 min

Journalistik behöver finnas på platser som Afghanistan trots säkerhetsläget. Annars skulle världen bli en tyst plats, enligt Martin Schibbye.

Martin Schibbey är en av grundarna till Blankspot Project som skapar medborgarfinansierad journalistik med syfte att täcka de områden av världen och i Sverige som annars faller mellan stolarna.

– Det är ett sätt att göra journalistik tillsammans med lyssnare, tittare och läsare. Vi har gjort reportage från bland annat Eritrea, Thailand, Burma men också från Sverige.

I måndags hotades tolv Afghaner, däribland en afghansk journalist, Wares Khan, att utvisas från Sverige. Strax innan bussen till Arlanda gick från förvaret i Märsta där männen satt, kom beslutet att Wares Khan och en till man skulle få sitt fall omprövat och därför stanna i Sverige tillfälligt.

Läs mer: Oro och rädsla efter skärpt flyktingpolitik

– Jag åkte ut till förvaret i Märsta för att träffa honom och det var en man som fått sitt liv åter. Det var en väldigt rörd människa jag träffade, nästan i chock, men som fortfarande inte vet vad som ska hända. Utvisningshotet hänger fortfarande över honom, säger Martin Schibbey.

Blankspot lyckades tillsammans med rörelsen "Vi står inte ut" samla ihop 2500 människor som tillsammans skänkt pengar och gick med i Blankspot project för att projektet ska kunna göra journalistik från Afghanistan.

Vi vill ta reda på alla de som skickades till Afghanistan, vilket mottagande får dem?

–Det Afghanska parlamentet har röstat nej nyligen till att ta emot de här avvisade. Många av dem är inte ens uppväxta i Afghanistan, de är uppväxta i till exempel Iran, hur ser deras framtid ut, säger Martin Schibbey.

Läs mer: "Ali" väntar på besked om han får stanna

Martin Schibbey beskriver idag läget för journalister som en "jaktsäsong". Han berättar att nio journalister i Afghanistan i år har dött på grund av sitt jobb. Enligt honom kan man inte säkerställa säkerheten om de skickar en journalist till Afghanistan.

– Däremot kan vi minimera risker i så stor utsträckning som möjligt, det går att göra reportage, till exempel genom att jobba med lokala journalister. Det är stor fokus på oss utrikeskorrar, men det absolut farligaste du kan göra idag är att vara inrikesjournalist och skriva som inrikespolitik, säker Martin Schibbey.