Bergsstaten vill ha prejudikat om gruvtillstånd

0:44 min

Boliden får nej till att öppna en koppargruva i Laver i Älvsbyns kommun. Bergsstaten stoppar gruvplanerna med hänvisning till att en gruva skulle påverka Natura 2000-områden och vill ha vägledning från regeringen.

Boliden anser att Bergsstaten infört en ny praxis när den i förväg kräver ett Natura 2000-tillstånd för att kunna säga ja till en gruva.

Åsa Persson, Bergsstatens chef, säger att praxis inte har ändrats, men att det är första gången man behandlat en tillståndsansökan där frågan om Natura 2000-områden varit en faktor att ta hänsyn till:

– Vi har väl inte haft något ärende som sett ut på det här sättet. Och när vi har remissat till länsstyrelsen har de sagt att det behövs en prövning av Natura 2000-tillstånd innan man kan få en koncession.

Boliden överväger att överklaga Bergsstatens nej till en gruva i Laver till regeringen.

Och Åsa Persson tycker att det vore bra att få ett prejudikat, ett vägledande beslut på högsta nivå, om hur Natura 2000-frågor ska behandlas i samband med gruvtillstånd.

– Jag tycker att det är värdefullt, ja.

Du skulle välkomna om något ärende gick ända till regeringen så att man fick vägledning i hur man ska se på den här typen av frågor?

– Det är klart att det är ett värde i det.