Bebisar härmas i skrattretande studie

1:37 min

Små bebisar reagerar och härmar en glad eller ledsen person som de ser på bild. Men bara om de också får höra de ljud som stämmer överens med bilden, visar japanska forskare i en ovanlig studie.

Christine Fawcett, docent på psykologiska institutionen vid Uppsala universitet tycker det är en intressant studie. 

– Den visar att bebisarna inte bara reagerar på känslor utan indikerar också att bebisarna känner känslor själva, eftersom man kan mäta hur musklerna rör sig i ansiktet, säger hon.

Forskarna har fäst elektroder i ansiktet på spädbarnen för att mäta förändringar i ögonbryn och käkmuskler när barnen får se på personer som skrattar, samtidigt som ett skratt hörs. Bebisarna har också fått se ledsna personer tillsammans med gråt. När ljud och bild stämmer överens har barnen reagerat, men inte annars.

De japanska forskarna menar att det här visar att inlärning styr ansiktsuttryck. Men Christine Fawcett håller inte riktigt med. Hon säger att det i sådant fall krävs studier av både yngre och äldre spädbarn för att kunna visa att något sådant sker. 

Hon menar ändå att studien är spännande, eftersom det handlar om huruvida vi har de här processerna automatiskt, eller om det är något vi bygger upp genom sociala erfarenheter.

 

Referens: Tomoko Isomura et al "Automatic facial mimicry in response to
dynamic emotional stimuli in five-monthold
infants. Proceedings of the Royal Society, 2016.