Frän ministerkritik mot Mona Sahlin

11 min

Den förra samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, fick hård kritik i P1 Morgon. Både ministern Alice Bah Kuhnke och den nuvarande samordnaren Hillevi Engström var kritiska.

– Om den dåvarande samordnaren hade följt regeringens direktiv, som självklart ska följas, så hade resultatet sannolikt blivit bättre, sa kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Problemen har varit många sedan verksamheten startade för drygt ett år sedan.

I en rapport som regeringen har beställt kritiseras inte minst den stödlinje som startade för ett år sedan. Den skulle fungera som ett stöd för anhöriga till personer som var på väg att ansluta sig till extremistiska miljöer.

Men färre än hälften av dem som ringde kom fram.

Den tidigare samordnaren, Mona Sahlin, har avböjt att kommentera kritiken.

Hon har i stället hänvisat till kansliet på myndigheten Nationella samordnaren mot våldbejakande extremism, till Röda korset som myndigheten hade ett avtal med och till regeringen.

– Jag tycker att det är viktigt att säga att om man är chef på en myndighet så ska man inte skylla ifrån sig på ett kansli, det är inte bussigt, sa Hillevi Engström.

Hon meddelade i september att hon avgår som nationell samordnare, efter kort tid på posten. Men hon sitter kvar i väntan på att en ny samordnare tillträder.