Japan och Ryssland enade om samtal kring omtvistade öar

2:02 min

Rysslands president Vladimir Putin besök i Japan har hittills ramats in av bad och vänskapliga tal, men också präglats av frågan om ett antal öar som båda länderna gör anspråk på.

Redan första kvällen värmde de båda presidenterna upp på ett traditionellt värdshus med heta källor utanför Shinzo Abes hemstad Nagato i prefekturen Yamaguchi. I området vårdas historiska minnesmärken över både japanska och ryska soldater som skadades och dog i sjöslag under en av de första rysk-japanska konflikterna under 1900-talet.

Historien har varit närvarande under samtalen mellan Putin och Abe, då de bland annat har diskuterat omstridda öar i ögruppen Kurilerna, som Sovjetunionen tog fullständig kontroll över efter att Japan kapitulerat i andra världskriget. För Ryssland är de glesbefolkade öarna värdefulla som en isfri skärgård genom vilken ryska ubåtar året runt kan gå ut i Stilla havet.

Men Japan vill fortfarande få tillbaka de fyra sydligaste Kurilöarna, som på japanska kallas för Nordterritoriet. President Abe sade till journalister i Tokyo innan han flög till mötet med Putin att han skulle bära med sig den "längtan" som de japanska invånarna från Kurilerna haft sedan de förvisades från sina hem av rysk militär.

Den 70-åriga konflikten om Kurilerna hindrar fortfarande Japan och Ryssland att skriva under en fredsuppgörelse. Även om Ryssland knappast har en tanke på att lämna ifrån sig öarna, hoppas Japan kunna vinna uppnå ett ekonomiskt samarbete inom ögruppen, och större möjligheter för japanska medborgare att resa dit.

Men trots att toppmötet mellan Abe och Putin har en varm inramning, förväntas inga stora genombrott i diskussionen om öarna. Under fredagen ska de ryska och japanska ledarna fortsätta samtala i Tokyo om bland annat handel, försvar och ekonomi. Först efter det förväntas ett gemensamt uttalande.

För Rysslands president innebär det pågående toppmötet första gången han tas emot på officiellt statsbesök i ett G7-land sedan Ryssland annekterade Krimhalvön från Ukraina 2014.