De som sett döden

8:42 min

I samband med Mosuloffensiven i Irak växer antalet dödade och skadade civila. Vår korrespondent Johan-Mathias Sommarström besökte oljestaden Qayyarah, en stad som var hårt utsatt av IS brutalitet.

Många har förlorat sina anhöriga och vi ska bland annat få träffa en pojke som varken har mamma, pappa eller syster längre.

Bilkön över den provisoriska bron över Tigris är lång, den gamla bron sprängdes. Röken från de brinnande oljekällorna i utkanten av Qayyarah ligger som en tjock dimma över staden. Allt har färgats svart, hundar och får, flaggor, byggnader och till och med människor.

Barnens kinder är svarta av sot.

En av de första som kommer fram är Abdul, en pojke i 13-årsåldern. Hans pappa dödades av IS.

– Min pappa samarbetade med den irakiska armén, han gav dem information.

Men IS kom på det och en dag hämtade IS hans pappa, det var sista gången Abdul såg honom. Pappan sköts inför publik på den gamla idrottsarenan mitt i stan. Också hans kusin förlorade sitt liv där.

– De halshögg min kusin också, för att han gav information till den irakiska armén. Deras kroppar hängdes upp på elstolpar längs huvudvägen med skyltar fastspikade i bröstet. Förrädare mot kalifatet stod det skrivet.

Abdul berättar att han var livrädd för IS.

– Självklart var jag livrädd. På grund av dem sov jag i bergen.

Han vågade inte vara kvar. Han trodde att också han skulle dödas.

En medelålders man kommer fram, han har trötta ögon, ser ledsen ut. Han berättar att han heter Mahmoud och undervisar i Engelska.

Han tar oss med till arenan där IS utförde sina vidriga offentliga mord och stympningar. Delar av den är sönderbombad nu, en läktare står kvar men i det som var innerplanen gapar stora bombhål.

– Det här var Quyyarahs stadion. Det var här IS utförde sina brott. De dödade människor här, de har dödat tusentals människor också från min stam- al-Jaburi stammen.

– Min stam kallades för de otroende eftersom vi vägrade följa IS. Vi var aldrig lojala till IS.

– De påtvingade människor här sin lag, och här utförde de sina brott. De brukade bestraffa befolkningen här, särskilt kvinnorna. De var kvinnornas fiender och kvinnorna var tvungna att ikläda sig svarta kläder- precis som en soppåse.

Medan vi pratar kommer två pojkar nyfiket fram. De är inte mer än 6-7 år. Har den gamla mördararenan som lekplats.

Smutsiga och har slitna kläder. Lager på lager av oljeröken som ligger över staden har fastnat på deras kinder. Tänderna är bruna och trasiga.

En av pojkarna har hört Mahmoud när han pratar om morden. Han berättar att hans pappa är död och hans mamma och syster mördades av IS.

– De dödade min mamma med en sprängladdning och min syster avrättade dom med ett maskingevär.

– Jag var ute, min bror var på marknaden för att handla och när han kom hem frågade jag var min mamma var. Han berättade om sprängningen och att hon hade dött, att hon mördats av IS.

– Jag såg henne inte igen och jag grät för henne.

– Jag kommer aldrig att glömma min mamma, nu är hon i himlen. Jag är ledsen att hon är borta, jag gråter för henne.

Nu bor han hos sina bröder, men driver mest omkring. Hans mamma och syster anklagades också för att ha samarbetat med den irakiska armén.

Mahmoud som guidade oss får tårar i ögonen. Så här är det överallt här säger han medan han börjar gråta ännu mer. Han säger att han inte längre tror på gud, fast det kan han inte berätta här. Han kan inte längre vara kvar säger han, religionen ställer bara till elände.

Själv tillhör han den största stammen i området, al-Jibouri stammen, som också är en av landets största. Han berättar att han känner många som dödades av IS för att de samarbetade med armén eller inte vill följa IS regler. Inom loppet av en vecka dödades några av hans närmaste släktingar på de mest brutala vis.

– Flera unga medlemmar i min stam dödades genom att sättas i en järnbur som med en lyftkran sakta sänktes ner i vattnet tills de drunknade.

– Några andra band de fast i bil, de sköt mot bilen med ett granatgevär. Alla dog.

– Andra dödades när IS dränkte in deras kläder i brännbara vätskor som bensin, och de brändes levande.

IS har lagt ut propagandafilmer från alla dessa mord och Mahmoud visar klippen på sin mobiltelefon. Han grimaserar illa när han ser det.

Jag undrar varför han sparat klippen. "Om vi får en chans vill jag visa världen vad vi tvingades genomlida" säger han.

Åter till Abdul, vars far och kusin dödades eftersom de samarbetade med den irakiska armén. Han flydde alltså från Qayyarah och sov i bergen med vänner. Hans livs lyckligaste dag var när han fick höra att Qayyarah var befriat.

– Jag simmade över floden och tog mig till den Irakiska armén, då kände jag mig säker.

– Jag var så lättad när jag nådde fram till militärerna, jag trodde aldrig att jag skulle bli befriad från IS.

Han saknar sin pappa säger han och han saknar skolan - men snart ska den öppna igen efter att ha varit stängd i över två år.

På huvudgatan sjuder det av liv igen, barberarna har åter jobb men än är det långt kvar till såren efter IS kan läka- och de kommer nog alltid att finnas i Qayyarah- som ett fult ärr.