Varg skjuten i Gräsmark

2:56 min

Åklagare har inlett en förundersökning om grovt jaktbrott efter att en varg skjutits under torsdagseftermiddagen i Höjden i Gräsmark.

Det var en man som såg vargen och tyckte att den betedde sig onormalt och verkade sjuk eftersom den var mycket närgången. Enligt polisanmälan ska vargen bland annat ha gått fram till mannens bil, satt tassarna på bilen och slickat på den.

Mannen ringde efter en jägare som kom till platsen och efter att ha konsulterat länsstyrelsen så avlivade de vargen.

Enligt Jaktförordningens paragraf 40B så får man avliva lidande djur i det vilda.

– Vem som helst får ta det här beslutet om man ser ett djur som mår så här dåligt. Man får gärna kontakta länsstyrelsen och be om råd och kontakta polisen och säga vad man tänker göra. Det är upp till den som håller i bössan att ta det beslutet, berättar Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen efterlyser nu fler vittnesuppgifter om vargens beteende. 

– Det ska finnas några som har filmat den här vargen vid flera tillfällen och då vore det väldigt bra om vi kunde få in det. Det skulle vara väldigt intressant att få se hur den såg ut och betedde sig innan det här. Det vore väldigt bra om man kunde höra av sig om man har en sån film, säger Maria Falkevik. 

Polisen har omhändertagit djurkroppen och den kommer att skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för obduktion.