KD vill höja momsen för att sänka pensionärsskatt

0:59 min

Kristdemokraterna lämnar nu ett konkret förslag om hur partiet vill slopa skillnaden i inkomstskatt mellan pensionärer och arbetande. I en kommentar säger Statsminister Stefan Löfven att det är för sent.

Förslaget kostar cirka 15 miljarder kronor per år och ska betalas genom att alla momssatser höjs med en procentenhet.

– Slopandet av pensionärsskatten är viktig för det är en rättvisefråga för våra äldre. Det kan inte vara så att trots att man jobbat ett helt liv, inte har så mycket pengar att röra sig med så ska man betala mer i skatt än de som arbetar och har full lön, säger Ebba Busch Thor.

Det här dyrt, 14-15 miljarder kronor per år - är det värt det?

– Ja, det tycker jag verkligen att det är värt det. Vi har så många äldre i vårt land som levt ett långt liv som ändå inte får ekonomin att gå ihop.

Statsminister Stefan Löfven avvisar förslaget att höja momsen för att rätta till pensionärsskatten.

– Sent ska syndaren vakna säger Statsminister Stefan Löfven i en kommentar till Ekot.

– Kristdemokraterna var med och medvetet införde pensionärsskatten under åtta år i den borgerliga alliansregeringen fortsätter han.

Kristdemokraterna var i alliansregeringen med om att genom jobbskatteavdraget sänka inkomstskatten för alla arbetande samtidigt som pensionärerna fick behålla den gamla, högre skattenivån.

Stegvis minskade sedan regeringen skillnaden i beskattning, men den finns fortfarande kvar.

Kristdemokraterna vill nu helt slopa skillnaden genom att sänka pensionärernas inkomstskatt till samma nivå som för de arbetande. En pensionär som får 18000 i månaden i pension skulle därmed få 460 kronor mer i att röra sig med per månad.

Det här skulle efter två år minska statens intäkter med 14,4 miljarder kronor per år.

Som finansiering föreslår Kristdemokraterna att de tre olika nivåer för moms som finns i dag alla höjs med en procentenhet så att den högsta momsen blir på 26 procent i stället för 25.

Det här skulle göra alla typer av inköp dyrare. Men Ebba Busch Thor ser inget problem i att alla får vara med och betala en pensionärsskattesänkning

– Alla får lov att vara med och betala lite, lite mer. Det är ganska många som får lov att bidra vilket gör att man inte påverkas så mycket och det tycker vi är rimligt.

Men det blir dyrare mat - det påverkar ju pensionärerna också?

– Det blir något dyrare mat och för de med de allra lägst pensionerna kommer man genom olika system och förändring av konsumentprisindex kompenseras på olika sätt.