Teater

Joakim Rindå: Jag har aldrig prövat vara bög i Vaplan

20 min

Pjäsen Landet inuti ska bygga på tankar om att stanna kvar eller flytta ifrån sin hembygd. Sista orten som besöks för bidrag är Vaplan vid Alsensjön.

Joakim Rindå från just Vaplan är regissören som tillsammans med tre skådespelare i vår sätter upp föreställningen Landet inuti i Riksteaterns och Folkteatern i Gävleborgs regi. Pjäsen ska bli en "föreställning om mötet mellan den vi är och hade kunnat vara, om svensk landsbygd och queera erfarenheter i skuggan av storstadsnormen".

Under hösten har det konstnärliga teamet för Landet Inuti träffat människor på en mängd orter i Sverige med syftet att ta del av människors egna historier om att lämna, att stanna och att återvända. Dessa berättelser och erfarenheter ska utgöra grund för föreställningen.

Joakim Rindå själv flyttade söderut till en stor stad två dagar efter att han hade slutat gymnasiet. Han såg det då som den enda möjligheten:

- Det finns, och fanns, en typ av berättelser, i film, kultur osv - är du bög ska du definitivt flytta till storstan för annars blir du olycklig. Och det gäller förstås människor utanför heteronormen i allmänhet. Det kan ju tyckas harmlöst, så ser det ut, men det här riktar våra val.

Idag ställer sig han och de övriga i teamet flera frågor som de hoppas kunna få svar på genom föreställningen, sina egna tankar och de bidrag från människor som bor på alla de orter som besöks under insamlingsturnén.

- Vi gör det här för att belysa att det är ett val du gör. Åk inte bara med - lyssna på de förväntningar som finns, men fundera på din egen väg. Brokigheterna i de berättelser vi hittills fått in visar på att det faktiskt finns massa olika sätt att förhålla sig till det här - vi har träffat övertygade stannare och övertygade återflyttare. De finns. Också.

Joakim Rindå skriver själv om sina tankar på facebook:

"Landet Inuti. Titeln som under hösten kommit att i mig öppna ett universum. En dörr bakåt i tiden men också en portal till andra. Personer som fanns där, gömda precis intill. Som gick där och kände, tänkte liknande som jag.

Vad hade hänt om jag vetat? Hur hade han valt, den jag var då? Den jag genom flytten till storstan aldrig blev, hur hade hans 2016 sett ut? Vad hade han älskat och längtat till? Barnet vi en gång var ska alltid finnas kvar därinne, så både sägs och känns det. Sannolikt är det samma med bybon - byn som var jag är det ännu idag...

... Imorgon vaknar jag i Vaplan. Efter insamlingsmöten inför produktionen, i Sandviken, Kiruna, Norsjö, Hudiksvall, Gnosjö och Vara ligger turen hos den bygd som är jag. Somliga dörrar öppnas försiktigt."

Tankar samlas in i Vaplans Folkets hus 14:00-15:30 lördag 17 december. Föreställningen Landet Inuti kommer att spelas i Järpen, Vaplan och Östersund i skiftet mars/april 2017.