P1-MORGON MÅNDAG 19 DECEMBER

IS-propaganda nytt fokus

12 min

I takt med att Islamiska staten förlorar territorier i Irak, Syrien och Libyen har gruppens propaganda förändrats. Terrorgruppen uppmanar inte längre deras sympatisörer att komma till kriget. Hör reportage av Ekots reporter Fernando Arias och samtal med Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan, om terrorgruppens propaganda.

– Det är för tidigt att säga vilka effekterna är av IS omsvängning av sin propaganda, säger Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan, i en intervju med P1-morgon.

Enligt Robert Egnell har propagandan varit viktig för att rekrytera till Islamiska staten och vad de kallar kalifatet. Men nu har propagandan förändrats, säger han, och pekar på tre stora skillnader mot tidigare: den har minskat i omfattning det senaste året, mer handlar om uppmaningar om att ta kampen där man är, och de positiva bilderna från kalifatet har nästan försvunnit.

– Det handlar om att kunna visa en positiv bild som kan locka, tidigare har det varit kalifatet och drömmen om ett bättre liv, men det är svårt att visa sådana bilder i dag när all medierapportering pekar på motsatsen och istället måste man då skapa framgång genom terrorattacker och belysa de, säger Robert Egnell.

Flera underrättelsetjänster uppger att färre reser till Syrien och Irak, men vi har ännu inte sett den slutgiltiga effekten på hur omsvängningen i IS propaganda påverkar eventuella attentatsmän i Europa, enligt Robert Egnell.

– Vi har haft en ökning av attentat i Europa, men det kan nog inte kopplas så direkt till propagandan, utan det kan nog snarare kopplas till en ny IS-strategi att slå mot Europa, säger han.

Att personer nu uppmanas att genomföra attentat i hemlandet istället för att resa till Irak och Syrien - det är väl en jättestor skillnad?

– Ja, det är en jätteviktig skillnad, och det är kanske något vi får hoppas på. Tröskeln är betydligt högre att begå våldsdåd i hemlandet jämfört med att följa en ny dröm i kalifatet. Där fanns det en slags positiv dragningskraft för en viss typ av människor och nu finns det egentligen bara död och förstörelse, och i ett samhälle de har vuxit upp i, och man kan hoppas att den tröskeln är betydligt högre än att resa ner till Syrien och slåss för någonting.