Kinberg Batra: "Rikspolischefen måste bytas ut"

1:36 min

Moderatledaren kräver att regeringen byter ut Dan Eliasson. Kravet kom i Anna Kinberg Batras jultal. Även KD:s partiledare Ebba Busch Thor kräver rikspolischefens avgång.

I Anna Kinberg Batras jultal på fredagsförmiddagen sa hon att Sverige behöver en ny rikspolischef:

– Regeringen måste inse att rikspolischefen inte håller måttet.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor instämmer:

– Jag ser inte att Dan Eliasson kan vara kvar som rikspolischef med det svaga förtroende han har i sin egen poliskår. Det är en slutsats som Anders Ygeman borde ha dragit för länge sedan, säger hon till Ekot.

Regeringen har tidigare signalerat att Dan Eliasson har begränsad tid på sig för att förbättra den svenska polisen.

Men Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg tror inte de nya kraven leder till att regeringen snabbt avsätter Dan Eliasson.

– Sådana här krav brukar snarare leda till att det går mer prestige i frågan, säger Tomas Ramberg.

Moderaterna har backat i opinionen, trots sin svängning mot en betydligt mer strikt invandrings- och migrationspolitik. Men Tomas Ramberg tror att det ändå blir Anna Kinberg Batra som leder Moderaterna i valet 2018.

Anna Kinberg Batra talade om att alla som kan ska arbeta och hon sa att försörjningskravet för att nyanlända ska kunna återförenas med sina familjer måste skärpas.

– Det ska inte vara möjligt att räkna a-kassa som en del av underlaget i försörjningskravet, sa Anna Kinberg Batra.

– Det är dags att sätta stopp för kravlös bidragspolitik. Bidragstak, sänkt skatt och tydliga krav på att söka jobb. Bara då kan Sverige fungera, sa Anna Kinberg Batra.