Konsumtionen av heminredning ökar kraftigt

2:03 min

Ökat matsvinn och en kraftigt ökad konsumtion av möbler och heminredning. I båda fallen underskattar svenska konsumenter mängderna. Det visar resultaten i Konsumtionsrapporten, från Centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

– Jag tror att förr var det mer praktiska möbler nu är det mer design och snyggt, säger Lena Cardell från Göteborg.

Lena Cardell som kommer med sina två barn tycker det är roligt med inredning. Ofta blir det möbler för förvaring när hon handlar.

Synen på våra hem har förändrats genom åren från något väldigt privat till något vi gärna visar upp och det avspeglar sig i konsumtionen menar forskarna.

Förra året köpte svenska folket möbler och inredning för 47 miljarder kronor. En ökning med sju procent. Sedan 2012 har konsumtionen har ökat kraftigt enligt Konsumtionsrapporten från Göteborgs universitet.

– Vi grejar med våra hem och köper nya saker men det är inte ofta vi tänker på hur mycket pengar vi lägger ner eller hur ofta vi köper nya saker säger John Magnus Roos, forskare vid centrum för konsumtionsvetenskap.

Samtidigt underskattar konsumenterna hur mycket pengar man spenderar. Detsamma gäller matsvinnet.

Svenska folket slänger nästan en halv miljon ton ätbar mat per år. Den allra största delen slängs hemma i köken. Och det krockar med konsumenternas krav på ekologisk och hållbar produktion menar John Magnus Roos.

– Även om vi ser hur konsumenterna kräver större kontroll hur saker produceras inom till exempel mat och klädhandel och kräver det från producenterna så kastas det ändå så mycket, säger John Magnus Roos, forskare vid centrum för konsumtionsvetenskap.

Lena Cardell är noga med att inte slänga mat men känner igen sig i att det kan vara svårt att hålla koll på exakt hur mycket pengar man spenderar på olika saker.

– Åker man och handlar mat flera gånger i veckan så tror jag man lägger ner mer pengar än man tror, kläder till barnen, möbler. Man tycker 100 kronor där, 100 kronor där är inte så mycket men det blir det till slut tillsammans konstaterar Lena Cardell.