Ekot granskar: Kommuner följer inte offentlighetsprincipen

2:31 min

Flera kommuner följer inte Sveriges grundlag. En undersökning som Ekot har gjort visar att mer än var femte kommun misslyckas med att leva upp till offentlighetsprincipen.

Allvarligt, tycker Justitieombudsman Stefan Holgersson.

– Jag tycker att det är bekymmersamt. Man ska möjliggöra en insyn, och är man väldigt hemlig och undviker att svara så påverkar det förtroendet för myndigheterna, säger Stefan Holgersson

Sverige har sen 250 år tillbaka en offentlighetsprincip som gör att allmänna och offentliga uppgifter, hos exempelvis kommuner, ska lämnas ut skyndsamt till den som frågar.

Det är en grundförutsättning för att invånare exempelvis ska kunna granska hur deras skattepengar används. Men Ekot kan nu visa att kommunerna i stor utsträckning inte följer lagen.

Vi har, från en privat e-postadress, skickat ut två enkla förfrågningar till samtliga kommuner och registrerat alla svar som kommit in under en sjudagarsperiod.

En femtedel av alla kommuner vägrade eller struntade i att svara på vår fråga om kommunchefens lön. Ännu fler, nämligen var tredje kommun, svarade inte på vår förfrågan om chefens personalakt med bland annat anställningskontrakt.

Förvånande dåligt, tycker Justitieombudsman Stefan Holgersson.

– Det är en alldeles för hög siffra. Jag tror att det finns för dålig kunskap om sådana här frågor.

En av de kommuner som inte klarade Ekots granskning är Haninge kommun i Stockholms län, där är socialdemokraten Meeri Wasberg kommunalråd.

– Jag blir väldigt ledsen, jag tycker att det är tråkigt. En utav grundbultarna i vår demokrati handlar om offentlighetsprincipen, därför att det ska vara möjligt att ta del av offentliga handlingar och då är det viktigt att de här sakerna fungerar.

Frågan om kommunchefens lön är dessutom så enkel att den borde lämnas ut inom ett dygn, enligt JO. För exempelvis Heby i Uppsala län tar det ändå två veckor innan man svarar.

Fel av oss, säger det centerpartistiska kommunalrådet Marie Wilén.

– Det tycker jag är olyckligt därför att vi har en arbetsrutin som säger att vi ska svara inom två arbetsdagar.

Även när kommunerna lämnar ut de efterfrågade uppgifterna, händer det att saker som personnummer och mejladress tas bort och sekretessbeläggs, trots att det i grunden är offentligt, enligt JO.

Och i Haninge kommun är kommunalråd Meeri Wasberg självkritisk.

– Vi har tillsatt en grupp som ska titta på vad som har gått fel här, och om det finns saker gällande våra rutiner som förhindrar att sådant här kan uppstå framöver.