EU-kommissionär vill stoppa Nord Stream 2

2:30 min

EU:s energi- och klimatkommissionär Miguel Arias Cañete skulle stoppa den omdebatterade gasledningen Nord Stream 2 om han kunde. Det säger han i en exklusiv intervju med Ekot.

Gasledningen är tänkt att placeras bredvid den första, på botten av Östersjön, från Ryssland till Europa. Kommissionen går nu igenom EU:s regelverk för att se om det finns någon laglig väg att stoppa projektet.

– Vi kan se till att alla våra regler följs, som gaspaketet till exempel och våra miljöregler. De verktygen har vi, men vi måste också följa lagen, säger Miguel Arias Cañete.

Hur tror du att det kommer att gå?

– Man ska aldrig säga att man kan förutsäga framtiden, men vi har pratat om Gazprom i ett år nu och ännu har bygget inte startat, säger han.

Men så här långt har inte kommissionen hittat något sätt att förbjuda ledningen av miljöskäl eller för att den skulle snedvrida konkurrensen mellan medlemsländer. Ändå tror klimatkommissionären att det kan vara möjligt att stoppa den.

Det är det ryska energiföretaget Gazprom som vill bygga Nord Stream 2. EU använder fortfarande stora mängder olja och gas och en tredjedel av den kommer från Ryssland. 

Ukraina har använts som knutpunkt för vidare transport av gasen, men med Nord Stream 2 skulle Ukraina kunna plockas bort från gasflödet. På så sätt blir den nya ledningen en bricka i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Miguel Arias Cañete ser politiska motiv till att Gazprom vill bygga Nord Stream 2.

– Helt klart finns det ett politiskt intresse här, eftersom gastillförseln via Ukraina kan strypas om man bygger Nord Stream 2, säger han.

Efter ryssarnas annektering av Krim och det skärpta säkerhetsläget i regionen finns det en rad länder i Europa, däribland Sverige, som gärna vill stoppa ledningen. EU har dessutom numera en energiunion, vars huvudsyften är att minska EU:s importbehov av energi och öka andelen förnybart. Nord Stream 2 skulle innebära en motsatt utveckling.

Enligt Miguel Arias Cañete finns det inte några affärsmässiga skäl att bygga gasledningen, med tanka på att all EU:s elektricitet ska komma från förnyelsebara källor 2050.

– Vi kan behöva även fossila energikällor i en övergångsperiod, men att bygga ny infrastruktur som det inte finns något behov för i framtiden har ingen affärsmässig logik.