Ryska ambassadören i Ankara skjuten till döds

3:13 min

Rysslands ambassadör i Ankara, Andrej Karlov, har skjutits till döds på en fotoutställning i Ankara. 

Gärningsmannen har identifierats som en turkisk polis.

Innan mordet skrek han bland annat "vi dör i Aleppo, ni ska dö här" och "Allahu Akbar".

Enligt nyhetsbyrån AP:s fotograf ska beväpnade män ha attackerat ambassadören under en fotoutställning.

Den ryska nyhetsbyrån Tass rapporterar att ambassadören sköts i ryggen när han höll på att avsluta ett tal på utställningens invigning

Enligt turkiska medier har gärningsmannen, som var kostymklädd, kommit in genom att säga att han är polis och visat ett polis-id.

På en film från händelsen skriker gärningsmannen "Allahu Akbar" och att "vi dör i Aleppo, ni ska dö här". 

– Det hände strax efter att ambassadören skulle hålla ett invigningstal. På videobilder som rullar i rysk tv ser man först ambassadören stå och tala, sedan en man med kostym och slips som skjuter honom i ryggen flera gånger. Han skjuter även ett antal andra personer, säger Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren i Ekots extrasändning.

På filmsekvensen från attacken hörs gärningsmannen sedan uppmana besökarna att lämna platsen, innan han fortsatte att skjuta mot ambassadören.

Tre personer ska ha skadats i attacken, enligt turkiska medier. 

Flera turkiska medier uppger att gärningsmannen oskadliggjorts av polisen som ska ha kontroll över platsen. Turkiska inrikesministern uppges ha kommit till platsen.

Ankaras borgmästare säger i ett uttalande att gärningsmannen identifierats som en turkisk polisman, rapporterar AFP. 

Skottdådet inträffade efter dagar av protester i Turkiet mot Rysslands inblandning i kriget i Syrien.

– Från Rysslands sida har man naturligtvis fördömt det här och kallar det ett terrordåd, säger Maria Persson Löfgren. 

Hon fortsätter: 

– Situationen är även extra känslig eftersom Ryssland och Turkiet skulle ha förhandlingar om Syrien i morgon, tillsammans med Iran. Turkiets utrikesminister skulle komma till Moskva.

Den ryska nyhetsbyrån Interfax skriver att samtalen kommer att hållas som planerat trots mordet på ambassadören.

Ankaras borgmästare kallar också händelsen för ett terrordåd och hävdar att attacken var ett försök att sabotera relationerna mellan Ryssland och Turkiet.

Rysslands president Vladimir Putin ska informeras om attacken av utrikesministern och ledningen för underrättelsetjänsten, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, kommenterar attacken i Ankara, med brasklapp att informationen hittills är sparsam:

– Det verkar vara någon slags hämndaktion för Rysslands inblandning i Syrienkriget och för agerandet i Aleppo, säger han till TT.

Relationen mellan Turkiet och Ryssland har varit hårt ansträngda sedan Turkiet i november 2015 sköt ner ett ryskt stridsflygplan som kommit på turkiskt luftrum.

Följden blev bland annat en rysk bojkott av turkiska jordbruksprodukter och turistorter. I somras återupprättades relationerna mellan länderna, men handelsförbindelserna är inte som förr.

– Relationerna är mycket känsliga och länderna står mycket långt från varandra i Syrienkonflikten där Ryssland stöttar president al-Assad som Turkiet ser som sin stora fiende.