Turkiet och Ryssland värnar relation efter ambassadörsmord

2:30 min

Måndagens mord på Rysslands ambassadör i Turkiet fördöms av omvärlden. En mängd världsledare har under kvällen och natten framfört sina kondoleanser.

Samtidigt säger presidenterna i både Ryssland och Turkiet att attacken inte ska få förstöra ländernas relationer, de kommer snarare att stärkas.

Gärningsmannen iklädd proper svart kostym står strax bakom ambassadören när denne invigningstalar på en fotoutställning om de rysk-turkiska relationerna.

Ambassadören skjuts med flera skott i ryggen, tar sig för magen och faller bakåt.

Med den ryske ambassadören dödligt skadad på rygg bakom talarstolen skjuter gärningsmannen flera skott i luften innan han ropar:

"Gud är större, vi är de som lovat heligt krig. Glöm inte Aleppo. Glöm inte Syrien. Så länge våra områden inte är säkra kommer inte heller ni att vara säkra. Bara döden kommer att ta mig bort härifrån. Alla som är skyldiga till övergreppen i Aleppo kommer ställas till svars för det, en efter en".

Gärningsmannen är en 22-årig polis som tjänstgjorde i Ankara. Han kom in på fotoutställningen genom att utge sig för att vara medlem i ambassadörens livvaktsteam.

Bara timmar efter mordet greps mannens mamma, pappa och syster.

Turkiets och Rysslands relationer har precis tinat upp efter att ha varit på bristningsgränsen sedan Turkiet sköt ner ett ryskt stridsflygplan för drygt ett år sedan.

Den nu mördade ambassadören var en av nyckelpersonerna i att återupprätta relationen.

Både Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiske kollega Recep Tayyip Erdoğan säger att dådet uppenbart hade som mål att förstöra det nyvunna förtroendet länderna emellan men att detta inte ska tillåtas ske.

Erdoğan sa i ett uttalande att Ryssland kommer att delta i förundersökningen av mordet och att ländernas relationer i stället ska stärkas. I dag ska till exempel utrikesministrarna för Turkiet, Ryssland och Iran träffas i Moskva för att diskutera Syrien.

Turkiska underrättelsekällor anklagade i går ledaren för terrorstämplade Gülenrörelsen för att ligga bakom mordet och vilja skapa värre kaos i Turkiet.

Fetullah Gülen själv förnekar bestämt. Han fördömer mordet och säger att att det snarare är ett resultat av en försämrad säkerhet i Turkiet, som en följd av att myndigheterna sedan det misslyckade kuppförsöket i somras sparkat tusentals poliser och militärer som anklagas för att vara Gülenanhängare.