Kat´s Hero överlevde olyckan

2:39 min

Ingen trodde att hästen Kat´s Hero skulle klara sig efter den allvarliga trafikolyckan i juli. Han hade svåra sårskador, flera frakturer och hjärnödem.

Den 23 juli var Barbro Wiengren och Ann-Sofi Berg på väg till en stor hästtävling i Varberg. Utmed E6:an, i höjd med Falkenberg blev hästsläpet plötsligt påkört av en bilist och de båda hästarna - Campella och Kat´s Hero - slungades ut ur hästvagnen. Campella dog på vägbanan medan Kat´s Hero blev allvarligt skadad.  

Barbro, som själv arbetar på djursjukhuset i Slöinge, tvivlade på att han skulle klara sig. Förutom de yttre skadorna var hon orolig att han hade fått inre blödningar.

– Jag trodde inte att han skulle klara sig, när jag såg honom gå omkring där blodig och skadad på motorvägen, säger Barbro Wiengren, som äger Kat´s Hero tillsammans med Ann-Sofi Berg och hennes man.

Hästen klarade sig tack vare att han fick intensivvård så snabbt. Men det var en fruktansvärd resa till djursjukhuset. Kat´s Hero var chockad och fick panik. Jag är otroligt tacksam till den man som körde oss till djursjukhuset med sin lastbil

Det dröjde ett tag innan Barbro och Ann-Sofi fick reda på att mängder av människor engagerat sig för att samla in pengar till Kat´s Heros vård. Några vänner till Ann-Sofi och Barbro startade en hemlig insamling på Facebook för att bekosta Kat´s Heros vård och på kort tid fick de ihop 87 000 kronor.

För Erica Johansson och Isabella Hellström som brukar träffa Ann-Sofie och Barbro i olika tävlingssammanhang, var det självklart att göra någonting.

– Det är så lätt att det stannar vid en tanke, men så kom vi på att vi skulle kunna starta en grupp på Facebook och fick förslaget om att starta en insamling för att hjälpa till med veterinärkostnaderna, berättar Isabella Hellström.

– Vi öppnade ett konto och kom upp i 87 000 kronor på bara någon vecka.  Det var allt från små ridskoletjejer som gav en liten slant till familjer som gav stora summor, berättar Erica Johansson. 

I dag är Kat´s Hero återställd och tävlade nyligen för första gången igen.

– Han är rätt tuff, den här hästen. Det känns fantastiskt. Och vi är otroligt tacksamma till alla som har engagerat sig. Det hjälpte oss verkligen att blicka framåt, säger Barbro Wiengren.