Rö jublar över egen postort

1:40 min

I centrala Knivsta görs ändring av postnummer och utanför Norrtälje separeras Rö från Rimbo och bli egen postort.

Två som blev väldigt glada över beskedet att Rö blir egen postort är Ann Britt Bergström och Björn Bergström från Rö:s hembygdsförening.

– Champagne var det! Ann Britt kastade sig på Facebook och jag kastade mig på hemsidan och slog upp en jätteblaffa där för att berätta att nu var det på väg, säger Björn Bergström. 

Den 6 mars kommer alla som har postadress 762 93 Rimbo byta till postort Rö och det är alltså en ändring som Rö:s hembygdsförening har ansökt om. Dels för att de vill skydda det lokala kulturarvet i Rö som har anor sen 1200-talet och som riskerar att glömmas bort om ortnamnet inte finns kvar officiellt.

– Nästan all historisk dokumentation utgår ifrån den gamla socknen. Så att tappar man bort den så börjar det bli besvärligt att göra jämförelser, säger Björn Bergström.

Uppland påverkas också av postnummerrådets upprensning av postnummerregistret. Det här är en översikt som görs varje år, men dom flesta påverkas aldrig eller bara en gång i livet av ändringarna berättar Tommy Jonsson, postnummeransvarig på PostNord.

Men i centrala Knivsta kommer alla som har postnummer 741 96 att byta till 741 46 från och med den 6 mars. 

– Det är tänkt att postnummersystemet ska ha en viss struktur. Till exempel är 90-serien, alltså postnummer där dom två sista är ett 90-tal, sedan gammalt knutet till lantbrevbäring. Alltså hus på landsbygden. Därför är det förvirrande när det ligger ett 90 nummer mitt i en tätort, säger Tommy Jonsson.