Hemgjord grov senap med honung och rosmarin

Till 2,5 dl senap
Du behöver:
1 dl senapsfrön (gärna bruna och gula)
1,5 dl vatten
1msk vit vinäger
0,5 dl solrosolja (smaklös)
1 tsk salt
2-3 msk honung (känn efter själv)
1 kvist rosmarin, hackad

Förra året ägnade jag (Nina) en hel del tid åt att hitta ett bra recept på hemgjord senap. Ni vet grov och söt senap gjord på hela, ljusa och mörka senapsfrön. De flesta recept som jag stött på tidigare har bestått av senapspulver, vilket ger en lite väl stark senap, enligt mitt tycke. Genom åren har jag också testat flera senapsrecept med hela senapsfrön, med samma sjuuuukt starka resultat. Men tillslut hittade jag ett recept som gav en lagom stark senap! Hemligheten är att du ska koka senapsfröna innan du mixar ihop dem med allt det andra. Jag gjorde några burkar senap, den sista åt jag upp i somras. Den var fortfarande lika god, om inte godare! Till sommaren ska jag prova att odla egna senapsfrön så får vi se vad det ger för julsenap 2017.

Gör så här: Koka senapsfröna i liten vatten i cirka 10 minuter. Häll av vattnet och låt fröna svalna. Lägg dem i en mortel och stöt sönder dem försiktigt, tillsätt 1,5 dl vatten under tiden. Flytta allt till en skål och tillsätt vinäger, salt, honung och hackad rosmarin. Rör runt och droppa i oljan lite åt gången. Du kan också mixa ihop allt med en stavmixer, det gjorde jag och det funkade. (Receptet är hämtat från receptfavoriter.se och är något modifierat).