Pressmeddelande 2016-12-21

P1 satsar på miljöbevakningen 2017

Susanna Baltscheffsky blir ny producent för Vetenskapsradions internationella miljöprogram Klotet. Från och med 11 januari blir programmet dessutom dubbelt så långt och kommer fokusera ännu mer på lyssnarnas frågor och funderingar kring miljö och klimat.

– Klotet ska fortsätta att vara programmet där olika forskarröster hörs i ingående reportage om de mest brännande miljöfrågorna. Dessutom lägger vi nu till ett avsnitt i varje program där en forskarpanel svarar på lyssnarnas egna frågor om miljö och klimat. Vad är värst för klimatet – nötkött eller flyget? Ska man välja papperspåse eller plastpåse? Vilken Östersjöfisk är säker att äta?, säger Ulrika Björkstén, Vetenskapsradions gruppchef.

Susanna Baltscheffsky, som har lång erfarenhet av att bevaka vetenskaps-, miljö- och energinyheter, blir ny producent på Vetenskapsradion för miljöprogrammet Klotet från och med den 13 februari 2017.

– Det är otroligt roligt att kunna knyta en så kunnig miljöreporter till den redan drivna redaktionen. Det innebär en verklig satsning på Sveriges Radios miljöbevakning, säger Ulrika Björkstén, Vetenskapsradions gruppchef.

Susanna Baltscheffsky var under drygt 15 år Svenska Dagbladets miljö- och klimatreporter. 2012 rekryterades hon till Ny Teknik som redaktionschef och blev snart därefter tidningens chefredaktör, fram till augusti i år. Under hösten har hon arbetat med redaktionell utveckling vid Nobel Media. Susanna Baltscheffsky har också en universitetsutbildning som biolog i bagaget, men framhåller den snabba teknikutvecklingen som en av de viktigaste frågorna att följa som miljöreporter:

– Med den kunskap jag nu har om teknikutvecklingen, ser jag olika möjligheter till stora miljöförbättringar om tekniken används på rätt sätt. Det blir fantastiskt spännande att både beskriva och granska olika lösningar på de stora miljöproblemen, säger Susanna Baltscheffsky.

Om Klotet Klotet är Vetenskapsradions internationella miljöprogram i P1 Sveriges Radio. Programmet sänder en gång i veckan från Uppsala och har producerat högkvalitativ miljöjournalistik i radio sedan 2009. Klotet har nominerats till flera priser, bland annat Prix Italia och Miljöjournalistpriset. Programledare är Marie-Louise Kristola.

Klotet sänds varje onsdag med start 11 januari kl. 14.03-14.50 i P1.

Pressbilder:

Pelle Zettersten, Björn Gunnér, Marie-Louise Kristola, Susanna Baltscheffsky. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Susanna Baltscheffsky. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Marie-Louise Kristola. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Björn Gunér. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Pelle Zettersten. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Angelika Vaskevitch, pressansvarig P1
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56