Tjänsteman vid UD gav felaktiga visum

2:58 min

En UD-tjänsteman som jobbat med visumfrågor på en svensk ambassad har möjliggjort professionell människosmuggling, enligt en utredning från Migrationsverket.

Utrikesdepartementet hade information om problem med visumhanteringen i över ett år, utan att starta någon utredning om det.

En före detta UD-tjänsteman på en svensk ambassad i Asien misstänks för att medvetet ha beviljat svenska visum på felaktiga grunder.

Sammanlagt rör det sig om visum till ett 70-tal afghanska medborgare, enligt en utredning som Migrationsverket inledde i våras. De flesta visumen utfärdades under 2015.

Mannen har bland annat ändrat en kollegas korrekta visumavslag till bifall, och godkänt falska intyg som var så taffligt gjorda att de borda ha avfärdats som förfalskningar omedelbart, enligt utredningen.

I utredningen står också:

De personer som använt de falska handlingarna har i flera fall sökt asyl i Sverige och av asylutredningarna framgår att det hela är en del av professionell människosmuggling.

– Det är oerhört allvarligt. Alla situationer där tjänstemän bryter mot regelverk uppsåtligt och beviljar tillstånd på felaktiga grunder är oerhört allvarligt, säger Magnus Rodin som är Migrationsverkets tillförordnade regionchef i Stockholm.

Några av de 70 personerna kan nu vistas illegalt inom Schengenområdet med hjälp av de felaktiga visumen, enligt Migrationsverkets utredning.

– Det är väldigt svårt för oss i dag att säga var de här människorna befinner sig någonstans, säger Magnus Rodin.

Ekot kan nu också avslöja att Utrikesdepartementet i över ett år hade information om att det fanns problem med visumhanteringen på ambassaden. Trots det startade myndigheten varken någon utredning om det eller stoppade mannens viseringar.

Men när Ekot pratar med Sofia Karlberg, presschef på UD, förnekar hon först att UD hade någon information.

– Den information vi fick in 2014 till vår personalavdelning handlade om arbetsmiljöfrågor på ambassaden. Inte om oegentligheter. Information om oegentligheter fick vi först våren 2016.

Men gällde inte arbetsmiljöfrågorna just viseringar?

– Det är inte den informationen jag har.

Men flera insatta källor bekräftar för Ekot att de så kallade "arbetsmiljöfrågorna" rörde just visumhanteringen.

Dessutom har ambassaden fått tips om oegentligheter från såväl anonyma personer som från polis, enligt Migrationsverkets utredning.

I den nämns också att både chefer på ambassaden och chefer centralt på UD i ett tidigare skede har kontaktats om problem med visumhanteringen på ambassaden.

När Ekot påpekar det här, går Sofia Karlberg med på att UD fick information tidigare. Men hon säger att den inte var tillräckligt konkret.

– Jag vet att vi har fått in information som inte var så precis, så det stämmer.

Den misstänkta mannen har sin grundanställning på Migrationsverket, men han var tjänstledig under tiden han arbetade för UD på ambassaden.

Migrationsverkets tillsynsenhet har nu rekommenderat att mannen ska avskedas och åtalsanmälas. Men Personalansvarsnämnden avvaktar en mer djupgående utredning innan man fattar beslut.

Vad den misstänkta mannen kan ha haft för motiv till att bevilja visum felaktigt, går inte Migrationsverket in på.

Själv säger mannen att han är helt oskyldig, och hans advokat, Jan Södergren, tycker att anklagelserna är upprörande och ogrundade.

– Det är fullkomligt absurt. De verkar inte opartiska. Det här är klara överdrifter och sökande efter halmstrån. Jag ser ingen anledning till disciplinåtgärd.