UD-beslut försvårar återförening för familjer

2:24 min

Ekots granskning visar att Utrikesdepartementet fattat en rad beslut som gör det omöjligt för många syrier som har rätt till familjeåterförening att ta sig till Sverige.

Ett beslut som nu får hård kritik är att syrier inte ska få ansöka om familjeåterförening på den nya ambassaden i Libanon, som är under uppbyggnad.

Mary Malki har sin mamma och lillebror i Libanon och de vet inte hur de ska kunna återförenas.

– Jag tror inte att det är bra om halva familjen bor i Sverige och halva bor i Libanon. Vi behöver min mamma här, säger hon.

Mary Malki, hennes pappa och två bröder är syrier och har fått uppehållstillstånd i Sverige. De har rätt att återförenas med mamma och 14-årige lillebror som väntar i Libanon.

I Libanon har Sverige ett honorärkonsulat, men på det får syrier inte göra den intervju som krävs för att få återförenas med familjen i Sverige.

Just nu pågår förberedelserna för att öppna en ny ambassad i Libanon, men regeringen har beslutat att syrier inte heller där ska få göra intervjuer.

Anders Sundquist på Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar är starkt kritisk.

– Det är absurt. Den plats som ligger närmast, där kan man inte söka, säger han.

Flera andra EU-länder låter syrier göra intervjuer på sina ambassader i Libanon och det är möjligt för syrier att ta sig till intervjuerna genom ett kort tillfälligt visum.

UD har istället beslutat att syrier bara får göra intervjuerna på svenska ambassader i fem länder, men redan när beslutet fattades hade de länderna infört visumkrav, vilket i princip gjort det omöjligt för syrier att ta sig dit.

Syrier kan resa till flera länder utan visum, men där får de inte söka.

UD har också beslutat att svenska ambassader numera inte ska kontakta lokala myndigheter, vilket skulle kunna hjälpa dem att komma in i landet.

Mary Malkis mamma och lillebror hänvisas till svenska ambassaden i Jordanien, men dit har syrier alltså svårt att ta sig på grund av visumkraven.

– Det är inte bra, och vi saknar dem, säger Mary.

UD:s regelverk har fått effekt. Migrationsverket konstaterar i sin prognos att UD:s regelverk påverkar hur många anhöriga som kommer till Sverige. Migrationsverket skriver att om UD skulle ändra sina regler skulle det kunna få en stor påverkan på antalet anhöriga som kommer till Sverige.

Annika Söder är kabinettsekreterare på UD och säger att de nu ska se över om de kan hänvisa syrier till en ambassad de kan ta sig till.

Hon säger också att de ska utvärdera verksamheten på ambassaden i Libanon.

– Efter ett år, när vi har öppnat ambassaden, ska vi också utvärdera de olika verksamheterna där och det kan jag lova att vi verkligen kommer att göra.

Men kriget i Syrien pågår ju nu. Varför väljer ni att vänta?

– Vi gör en översyn och följer upp. Det är en stor sak att öppna en ambassad. Det kostar mycket pengar. Vi har en väl fungerande verksamhet på honorärkonsulatet, och som jag sa tidigare så arbetar vi väldigt intensivt med att följa upp var syrier ska kunna ansöka om återförening, säger Annika Söder.

Fakta om möjligheter till familjeåterförening

  • Den som vill återförenas med sin familj behöver i regel göra en intervju på en svensk ambassad.
  • I somras beslutade UD att syrier bara får göra intervjuer på svenska ambassader i fem länder: Egypten, Jordanien, Turkiet, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.
  • Margot Wallström skrev under beslutet men redan när beslutet fattades hade de länderna infört visumkrav för syrier. Det har i princip gjort det omöjligt för syrier att ta sig till intervjuerna.
  • Syrier kan resa till flera andra länder utan visum, som Sudan, Iran, Malaysia och Nigeria. I dessa länder finns svenska ambassader, men där får syrier inte söka.
  • Sverige öppnar under 2017 en ambassad i Libanon. Men UD har beslutat att syrier inte ska få göra intervjuer på den. Syrier kan få ett kort tillfälligt visum till Libanon och flera andra EU-länder låter syrier göra intervjuer på sina ambassader i Libanon..
  • UD har också beslutat att svenska ambassader numera inte ska kontakta lokala myndigheter vilket skulle kunna hjälpa dom att komma in i landet.