Smugglare fritog svensk 16-åring från terrorgruppen IS

2:01 min

Den svenska 16-åriga flickan som fritogs från terrororganisationen Islamska staten tidigare i år blev inte fritagen av kurdiska styrkor som det rapporterades om i svenska medier.

I Dokument inifrån i SVT 1 i kväll kan man se hur flickans föräldrar betalade en smugglare i Irak för att få ut sin dotter.

Utdrag ur dokumentären i SVT: 

”Innan de lämnar staden Erbil i norra Irak träffar Anki och Pasi smugglaren för att betala honom.

– Det har inte varit gratis, hörs mamman Anki säga i dokumentären.

– Vi betalade 14 000 dollar kontant på hotellrummet i Erbil, tillägger hennes pappa”

Mamman kom i kontakt med smugglaren när hon var i Irak för att samla information om vart deras dotter tagit vägen.

Smugglaren som annars bara fritar yazidier som blivit tillfångatagna av IS erbjöd sig, mot betalning att försöka hämta dottern och dotterns son som fötts under tiden i Irak. 

Efter två misslyckade försök lyckades slutligen smugglaren att hämta dottern och hennes son och föra dem ut ur IS-kontrollerat område till staden Erbil i irakiska Kurdistan.

Väl där omhändertogs de av den kurdiska säkerhetspolisen och sattes i förvar, något man gör med alla personer som lämnat IS.

Utdrag i SVT hörs dottern berätta om tiden i Erbil.

”När jag kom dit till Erbil sa de till mig att min mamma skulle komma i dag. Jag var skitledsen, jag tänkte var fan är morsan. De lovade att de skulle komma, men de kom ju aldrig. Jag fick bo en cell i en vecka, berättar dottern”

Men efter ungefär en vecka i Erbil fick föräldrarna, som rest ner till Irak, dottern och hennes son slutligen lämna Erbil och flyga hem till Sverige.

Enligt Sanna Klinghoffer, som är en av skaparna av dokumentären, är det här det första kända fallet i Sverige där en familj har lyckats att hämta hem en person från IS med hjälp av smugglare.

I kvällens program, som sänds i SVT 1 klockan 20.00, berättar även föräldrarna om besvikelsen över hjälpen som uteblivit sedan man kom tillbaka till Sverige.  

– Hon behöver bearbeta det hon har varit med om, även pojkvännens bortgång, säger Anki.

– Konkret så finns ingen hjälp, säger pappan.